Din cuprinsul articolului
Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a subliniat importanța alimentației pentru sănătatea creierului, recomandând în mod special consumul anumitor tipuri de carne care susțin funcționarea optimă a sistemului nervos.
Carnea de pește: aliatul creierului
Potrivit lui Vlad Ciurea, cea mai benefică carne pentru creier este carnea de pește, în special cea provenită de la peștii marini activi, precum somonul sălbatic. Acești pești sunt bogați în proteine și acizi grași omega-3, esențiali pentru sănătatea cerebrală. Acești acizi grași contribuie la structura și funcționarea sinapselor cerebrale, facilitând comunicarea între neuroni. De asemenea, omega-3 ajută la reglarea nivelurilor de colesterol, având atât forme benefice, cât și mai puțin benefice, care se potrivesc cu activitatea sinaptică a creierului .
Medicul recomandă evitarea peștilor statici, care trăiesc pe fundul apei, deoarece aceștia sunt mai puțin benefici pentru creier .
„Recomand pește slab și carne de curcan, cu puține calorii. Toate acestea favorizează transmițătorii din creier și ajută procesele cerebrale. Sunt cunoscute, dar e bine să le revedem din când în când”, a spus neurochirurgul Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.
Peștele slab, perfect pentru creier, susține medicul Vlad Ciurea
„Se consideră că peștele marin e cel mai bun, sigur că somonul sălbatic, nu cel de crescătorie. La pești sunt cei statici, care nu sunt atât de benefici pentru creier și cei activi, răpitori. Cantitatea de proteine din acel pește merge foarte bine pentru celula nervoasă. Sunt dovedite aceste lucruri. Și România a trecut treptat de la alimentația care a fost predominant cu carne spre alimentația vegetală și alimentația cu pește”, a completat medicul Vlad Ciurea.

Carnea de curcan: o opțiune sănătoasă
În ceea ce privește carnea de pasăre, Vlad Ciurea recomandă carnea de curcan, considerată a fi una dintre cele mai slabe în calorii și grăsimi. Aceasta este o sursă bună de proteine, vitamine B6 și B12, niacină și minerale esențiale precum fier, zinc, seleniu, fosfor și potasiu. Consumul de carne de curcan poate contribui la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și la susținerea funcțiilor cognitive .Csid
Pe lângă pește și carne de curcan, Vlad Ciurea subliniază importanța includerii în dietă a unor alimente precum conopida, care este benefică pentru sănătatea creierului. Aceste alimente furnizează nutrienți esențiali care susțin funcțiile cognitive și protejează creierul împotriva îmbătrânirii premature .