Sari la conținut

Carnea, responsabilă sau nu pentru cancerul colorectal? Specialist: „Și vegetarienii îl fac”

cancer colorectal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome cancer colorectal

Dezvoltarea cancerului, indiferent de tip, este asociat cu stilul de viață adoptat, mai ales alimentația. Factorii care provoacă această afecțiuni sunt externi, în mare măsură, ceea ce îi face influențabili.

Totuși, anumite persoane consideră că unele alimente pot predispune mai repede la a dezvolta cancer. Spre exemplu, cancerul colorectal pare a fi influențat de consumul de carne roșie și carne procesată, însă este acest lucru adevărat?

Dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia oncologică, de la Spitalul Clinic SANADOR, susține că acest tip de cancer este întâlnit inclusiv la vegetarieni, care nu ar trebui să sufere de cancer colorectal în cazul în care dieta era cu adevărat un factor decisiv.

Și vegetarienii fac cancere ale sistemului digestiv

„Interesant e că deși până acum era incriminată carnea roșie – mai ales cea procesată – pentru apariția acestor cancere, de fapt și și vegetarienii fac astfel de cancere. Medicul arată că de fapt carnea este foarte valoroasă în dietă. „S-a observat că sunt cancere foarte agresive la persoane care practic țin diete care exclud carnea din alimentație, la vegetarieni sau vegani.

Din carnea roșie se produc cele mai bune proteine, proteinele structurale, anticorpii, se pare că această carență din alimentație are un impact imun și reprezintă un anume factor de risc pentru apariția unor neoplazii”, dezvăluie Dr. Gangone, potrivit DC News.

Incidența a crescut în ultimii ani

Dr. Eliza Gangone adaugă, de asemenea, că incidența a crescut în ultimii ani, iar grupele de vârstă diagnosticate coboară tot mai mult.

„În general, cancerul colorectal are o incidență maximă între 60 și 69 de ani, însă în ultimii 10-15 ani incidența s-a modificat pe grupe de vârstă, astfel încât noi constatăm în practica medicală – și în ultimele studii o arată – că frecvența a crescut și la categoria de vârstă 40-50 de ani. Iar cancerul gastric are o frecvență maximă la grupa de vârstă de 50-70 de ani”, a adăugat Dr. Eliza Gangone.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel