Cartofii copți vă ajută să vă mențineți colonul sănătos

Cartofii copți vă ajută să vă mențineți colonul sănătos
Cartofii copți vă ajută să vă mențineți colonul sănătos

Un nou studiu a scos la iveală că persoanele care suferă de colon iritabil pot scăpa de simptome cu ajutorul cartofilor copți.

Într-un experiment efectuat la Universitatea din Trondheim, Norvegia, cercetătorii au urmărit evoluţia a 400 de pacienţi ce sufereau de sindromul colonului iritabil.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că un consum regulat de cartofi copţi a redus aproape cu jumătate severitatea simptomelor de constipaţie.

Deşi nu s-a stabilit cu claritate cauza acestui fenomen, oamenii de ştiinţă consideră că un rol important ar putea fi jucat de fibrele şi amidonul din cartofi.

Sindromul de colon iritabil se manifestă prin dureri de burtă, constipaţie, balonare, diaree, scaune însoţite de sângerare.

Medicii susţin că din ce în ce mai mulţi tineri suferă de sindrom de colon iritabil. „Una din trei persoane suferă de această boală“, precizează medicul gastroenterolog Alina Popescu.

Sindromul de colon iritabil este o afecţiune greu de prevenit, deoarece nu se ştiu exact cauzele care provoacă această boală. Medicii spun însă că este bine ca acei afectaţi să acorde o importanţă mai mare alimentaţiei. „Dacă scaunele sunt rapide, recomand pacienţilor să nu mănânce gras, să evite caşcavalul, să nu bea lactate“, spune medicul internist Doru Cristian Gavrilă.

În cazul în care afecţiunea se manifestă prin constipaţii, sunt indicate alimentele bogate în fibre vegetale. Cum boala apare în special la persoanele ambiţioase, foarte agitate, cu o personalitate puternică, oameni care nu acceptă înfrângerile şi care vor să realizeze multe în scurt timp, ar fi bine să fie redus consumul de cafea şi băuturi tip Cola. Pentru refacerea florei intestinale, specialiştii subliniază că este importantă alimentaţia.

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook