Sari la conținut

Cât a ajuns pensia medie în România, în acest an

Pensie
Sursă foto: Playtech

Din cuprinsul articolului

Cât a ajuns pensia în România. Potrivit informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în luna martie a acestui an, pensia medie a fost de 2.247 lei. Datele recente indică, de asemenea, o diminuare a numărului de persoane care optează pentru pensionare.

Conform CNPP, în luna martie a acestui an, peste 4 milioane de români au ieșit la pensie. În comparație cu luna februarie din același an, numărul cererilor de pensionare a înregistrat o scădere de aproximativ 4 mii de solicitări.

În total, sumele plătite sub formă de pensie au depășit 10 miliarde de lei. Mai mult de jumătate din cererile de pensionare provin de la persoane care s-au ocupat, pentru anumite perioade, cu activități în domeniul agriculturii. În aceste cazuri, pensia medie se situează la doar 637 de lei.

Conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice, peste 3 milioane de persoane din sistemul public de pensii s-au retras din activitate la vârsta legală de pensionare. Cele mai multe cereri de pensionare au fost depuse de către femei. Astfel, peste 2 mii de doamne au părăsit piața muncii cu o pensie medie de 2.505 lei.

Cât a ajuns pensia în România

Conform informațiilor prezentate de Observator, cererile de pensionare anticipată au înregistrat un flux semnificativ. În luna martie, peste 5 mii de români au fost nevoiți să iasă la pensie mai devreme. Mai mult de jumătate dintre aceștia vor primi lunar pensia medie.

În plus, aproximativ 80 de mii de persoane s-au calificat pentru primirea unei pensii anticipate parțiale, care ajunge la valoarea de 2.302 de lei.

Sistemul de pensii mai oferă sprijin și persoanelor cu dizabilități. Astfel, peste 300 de mii de români cu probleme grave de sănătate vor primi lunar o pensie medie de 961 de lei. Cu toate acestea, pentru cei aproximativ 45 de mii de români care se încadrează în categoria de invaliditate de gradul I, venitul mediu va fi mai mic, în valoare de 828 de lei.

În cazul deceselor înregistrate, pensia de urmaș a fost alocată unui număr de peste 450 de mii de persoane, cu o sumă medie acordată de Stat de 1.176 de lei.

De asemenea, în statisticile lunii martie a acestui an sunt incluși cei 119 pensionari care primesc lunar un ajutor social în valoare de 531 de lei.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel