Sari la conținut

Cât alcool poți să bei fără să-ți pui sănătatea în pericol. Dr. Mihail Pautov spune că există o regulă

Dr. Mihail Pautov
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dr. Mihail Pautov, sfaturi

Alcoolul este cel mai mare dușman al ficatului, însă respectarea unei reguli îți poate salva viața. Ficatul este minunea corpului uman de a face mai multe sarcini, de a digera grăsimile, de a regenera celulele sanguine, de a stoca energie pentru utilizare ulterioară și de a filtra sângele din tractul digestiv pentru a-l proteja de multe toxine periculoase. Cu toate acestea, oamenii se gândesc mai puțin la ficatul lor și nu realizează că ceea ce consumă îi poate afecta funcția, uneori permanent.

Cât alcool poți să bei fără să-ți pui sănătatea în pericol

De obicei, ficatul procesează o băutură standard (10 până la 15 grame de alcool) într-o oră. Dar dacă tinzi să consumi mai mult decât doza recomandată şi faci acest lucru foarte des, în timp, ficatul tău va deveni expus la riscul de a dezvolta depozite de grăsime.

În cazul în care consumul excesiv de alcool continuă, boala hepatică grasă poate progresa în hepatită alcoolică care se caracterizează prin inflamaţie şi cicatrici uşoare. Şi dacă băutura continuă indiferent de condiţia în care te afli şi riscurile la care te expui, poţi dezvolta în cele din urmă ciroză alcoolică, o cicatrice ireversibilă a ţesutului ficatului.

În acest context, Dr. Mihail Pautov, specialist în chirurgie generală, a explicat care este cea mai importantă regulă dacă vrei să bei alcool.

Dr. Pautov: Nu merită să bei alcool

În realitate chiar nu merită să bei alcool. Dacă totuși vrei să bei alcool, există o modalitate de a o face un pic mai sigur. Trebuie să respecți o singură regulă din acest protocol, iar cea mai importantă este aceasta: să bei un singur pahar de alcool pe oră.

Știu că este greu, pentru că vrei să te distrezi, nu vrei să-ți iei un calendar sau să-ți iei un cronometru, dar, paharul pe oră este regula de aur.

Un pahar pe oră este cea mai importantă regulă de care este bine să ții cont

Al tău ficat poate procesa un singur pahar pe oră, un pahar însemnând 400 de ml de bere sau 150 ml de vin sau 40 de ml de tărie. Poți să bei, alege tu ce vrei să bei, dar fixează-ți paharul pe oră.

Dacă îți iei un pahar de bere, întinde berea aia pentru o jumătate de oră și după aceea hidratează-te cu nișt apă. Dacă iei un pahar de tărie, poți să îl ții cu niște gheațăîn mână și să-l întizi.

Dacă respecți această regulă, dai timp ficatului să proceseze. Un pahar pe oră este cea mai importantă regulă de care este bine să ții cont”, conchide cel mai urmărit medic specialist din România, pe YouTube.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel