Sari la conținut

Cât costă o zi de spitalizare pentru un pacient covid în secția de ATI?

pacient Covid
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un nou val Covid

Tratamentul pentru coronavirus presupune costuri greu de suportat pentru mulți români, dacă nu ar fi decontate de stat. Factura poate depăși lejer 10.000 mii de lei de pacient, în funcție de gravitatea bolii și de cât de mult a stat persoana respectivă internată în spital.

Conform medicului Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă,

„costurile unei zile de terapie intensivă, conform analizelor făcute, la nivel european și la noi, variază între aproximativ 1.000 de euro, până la peste 3.000 de euro, neincluzând situațiile excepționale, în care costurile cresc și mai mult. Este o povară uriașă. În SUA, de exemplu, pentru terapie intensiva se cheltuiește 1% din PIB”.

Dr. Marius Geantă: ”La noi este răspândită ideea că sănătatea este gratis”

Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, dr Marius Geantă, spune că un pacient covid consumă considerabil mai multe resurse, în perioada internării, față de un pacient cu altă afecțiune.

”Având în vedere că pacienții COVID și cei mai mulți dintre pacienți nu plătesc internarea în spital, fiind asigurați, nescoțând bani din buzunar, ei nu au o reprezentare asupra costurilor pe care le implică spitalizarea lor. De altfel este și răspândită ideea aceasta că sănătatea este gratis.

Dacă intrăm în detalii, într-adevăr sunt niște elemente care ar trebui să-i pună pe gânduri pe cei care fie nu sunt vaccinați, fie au comportamente la risc de infecție.

Am văzut, recent, date din Canada despre costurile asociate tratamentului în spital pentru COVID-19, comparativ cu alte cauze de internare în spital. S-a descoperit că pentru un pacient COVID internat în spital, costul este de patru ori mai mare față de internarea pentru alte categorii de bolnavi. De asemenea, durata medie a spitalizării este de doua săptămâni, aceasta fiind mai mare decât cea pentru alte afecțiuni.

Cu alte cuvinte, la nivelul sistemului de sănătate, pacientul COVID consumă considerabil mai multe resurse decât majoritatea bolilor”, a precizat doctorul Marius Geantă.

Următoarele date sunt de la Institutul ”Marius Nasta” din Capitală, potrivit Antena3.

Costuri de spitalizare pentru pacienții COVID-19 intubați la ATI

Pentru 197 de pacienți intubați, cu un număr total de 1.878 de zile de spitalizare, totalul cheltuielilor ajunge la peste 15.6 milioane de lei. Costul pe caz este în valoare de 74.181 de lei.

Costuri de spitalizare pentru pacienții COVID-19 care au avut nevoie de oxigen la ATI

Pentru 305 pacienți care au avut nevoie de oxigen, cu un număr total de 2.539 de zile de spitalizare, cheltuielile ajung la peste 6.1 milioane de lei. Costul pe caz este în valoare de 20.124 lei.

Costuri de spitalizare pentru pacienții COVID-19 cu mască de oxigen la ATI

Pentru 173 de pacienți care au avut mască de oxigen, cu un număr total de 1.729 de zile de spitalizare, cheltuielile ajung la peste 4.5 milioane de lei. Costul pe caz este în valoare de 26.202 lei.

Costuri de spitalizare pentru pacienții COVID-19 care au avut nevoie de oxigen cu flux înalt la ATI

Pentru 8 de pacienți care au avut nevoie de oxigen cu flux înalt, cu un număr total de 46 de zile de spitalizare, cheltuielile ajung la peste 118.000 de lei. Costul pe caz este în valoare de 14.802 lei.

Costuri de spitalizare pentru pacienții COVID-19 care au avut nevoie de oxigen în salon

Pentru 844 pacienți care au avut nevoie de oxigen, cu un număr total de 9.682 de zile de spitalizare, cheltuielile ajung la peste 16.6 milioane de lei. Costul pe caz este în valoare de 19.730 lei.

Costuri de spitalizare pentru pacienții COVID-19 care nu au avut nevoie de oxigen în salon

Pentru 1.111 pacienți care nu au avut nevoie de oxigen, cu un număr total de 15.217 de zile de spitalizare, cheltuielile ajung la peste 16.3 milioane de lei. Costul pe caz este în valoare de 14.677 lei.

Cât costă tratamentul cu Favipiravir

Tratamentul cu Favipiravir, pentru o perioadă de 10 zile, costă 490 de lei.

Cât costă tratamentul cu Remdesivir

Tratamentul cu Remdesivir, pentru o perioadă de 5 zile, costă 10.085 de lei.

Cât costă tratamentul cu Tocilizumab

Tratamentul cu Tocilizumab, pentru o perioadă de 2 zile, costă 8.152 de lei.

Viața umană nu are preț, în schimb costul îngrijirii medicale da.

”Viața umană nu are preț, în schimb costul îngrijirii medicale da. Iar acest cost al îngrijirii medicale, în momentul în care un pacient ajunge pe vârful medicinei, pentru că Terapia Intensivă este culmea medicinei, este zona de elită medicală, vor fi gesturi, manevre și intervenții, unele profund invazive, care sunt salvatoare de viață și, evident, că va fi și un cost atașat acestor manevre, pentru că la capul unui singur bolnav observăm că o să fie cel puțin un medic pe o tură, pe parcursul a 24 de ore , vor fi cel puțin 2-3 asistente, personal mediu infirmier, infirmiere și pune la socoteală și restul de cheltuieli de regie a spitalului și ajungi la un astfel de scor, care nu este nici pe departe, chiar dacă pare, prin comparație cu un vaccin imens, nu este nici pe departe imens, dar este cumulativ”, a declarat  medicul Gabriel Diaconu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.