miercuri, iulie 15, 2020

Bolnavii care vor să se refacă într-o cameră mobilată modern  cu acces la Internet și alte facilități scot din buzunar până la 300 de lei pe zi. Pentru pretențioșii care doresc și catering sau pază, nota de plată zilnică ajunge la 90 de euro

Cristina Lica

Medici gata să intervină rapid în caz de com­pli­cații și cazare „low-cost” la patru sau cinci stele, le puteți avea pe amândouă și la stat. Majoritatea spitalelor publice dispun de rezerve de lux, în care au fost găzduite celebrități ca Ion Iliescu, Andreea Marin sau Nicoleta Luciu.
Oricine poate avea însă acces la tratament special, cu atât mai mult cu cât legea nu mai permite, începând cu luna aprile, tarife mai mari de 300 de lei pentru rezervele din spitalele publice, indiferent de gradul de  confort.

Citește și:

Mobilier minimalist și bucătărie utilată

La Spitalul Universitar, rezervele cele mai solicitate sunt cele de la Obstetrică-Ginecologie

La Spitalul Universitar din București există rezerve proprii în fiecare secție. Cea mai solicitată este cea de ginecologie, unde viitoarele mămici trebuie să-și facă programare cu câteva luni înainte ca să fie sigure că prind loc.
Întrucât toate saloanele sunt renovate și sunt dotate cu două paturi, diferența dintre camerele „obișnuite” și rezervele de lux se regăsește mai ales la partea de mobilier, care este modern și minimalist. „Pacienții beneficiază de grup sanitar propriu, bucătărie cu cuptor cu microunde și frigider, aer condiționat, televizor, telefon, radio și Internet la cerere”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al unității, Leonard Grecescu.

Citește și:

Înainte de plafonare, tarifele pentru rezervele de la Universitar erau de 50, 100, respectiv 150 de euro pe zi, cât o cameră la hotelurile de cinci stele din Capitală. Noua măsură îl cam nemulțumește pe manager. „Rezervele sunt solicitate, partea proastă e că la tariful de 300 de lei nu știu dacă mai rentează”, semnalează Cătălin Cârstoiu.
Și spitalul Floreasca are 24 de rezerve, operate în parteneriat cu două clinici particulare. Camerele au fost amenajate de cele două companii private, care plătesc spitalului chirie, iar serviciile medicale sunt asigurate de medicii de la Floreasca, fără a face vreo diferență. Pacienții plătesc pentru aceste rezerve 90 de euro pe noapte, prețul la rezervele private nefiind plafonat la 300 de lei.

Citește și:

Bodyguard la ușă și buton de panică

Bolnavii internați aici se bucură însă de confortul de acasă, fiind evaluate la patru stele hoteliere. Au un singur pat, mobilier ultramodern, televizor, frigider, aer condiționat, Internet, baie proprie, personal nemedical aflat la dispoziția pacientului 24 din 24 și cutii de valori. Opțional se pot cere servicii de catering sau de pază personală. „Poate opta pentru o astfel de rezervă orice pacient internat la Floreasca, cu condiția să fie stabil. Banii strânși sunt folosiți pentru reparații, achiziționare de medicamente, aparatură etc.”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt Bogdan Oprița.

Aceleași rezerve se regăsesc și la Spitalul „Sf. Ioan” din Capitală.   Și spitalul Elias dispune de șase rezerve și trei apartamente. În unul dintre acestea a fost găzduit și președintele Traian Băsescu.

La pediatrie, ca locul de joacă  

Și spitalele de pediatrie dispun de rezerve private, în care copilul să fie cazat împreună cu un părinte. De exemplu, la secția de Pediatrie a Institutului „Matei Balș”, rezervele au mobilier în culori vesele, televizoare LCD cu canale de desene animate, aer condiționat și alte facilități. Costurile sunt de trei ori mai mici decât la spitalele private, iar solicitările curg gârlă.

„Prețul este de 200 de lei pe zi, pe când la un mare spital privat ajunge la 600 de lei, fără a oferi mare lucru. Iar când e vorba de o urgență, îi transferă la noi”, ne-a declarat șefa secției de Boli Infecțioase Pediatrie, Monica Luminos. Și la Spitalul de Urgență „Grigore Alexandrescu” există saloane speciale, de două paturi, care costă 75 de euro zilnic. La „Marie Curie” (Budimex) există rezerve cu plată, însă medicii spun că nu mai sunt cereri după ce toate saloanele au fost modernizate.

Camere de „prințese” pentru lăuzela Polizu

În rezerva de la Maternitatea Polizu nici nu simți că ești în spital, cu atât mai puțin în unul de stat

Cele mai multe solicitări pentru cazare VIP vin de la femei care urmează să aducă pe lume un copil. Majoritatea spitalelor de obstetrică-ginecologie dispun de astfel de facilități, care oferă intimitatea de care au nevoie mamele și bebelușii. În cadrul spitalului Panait Sârbu (Maternitatea Giulești) există cinci rezerve cu 1-2 paturi.  Tariful este unul rezonabil- 100 de lei pe noapte- nici un sfert față de cel perceput la privat. „Numărul de paturi e cam singura diferență, pentru că și saloanele obișnuite au fost renovate și dotate cu televizoare și microunde. Cererea pentru rezervele cu plată fluctuează. Sunt perioade în care stăm cu ele goale și altele în care e nevoie de programare”, spune purtătorul de cuvânt dr. Doru Pană.
La Maternitatea Bucur,  rezervele sunt dotate cu baie proprie, două paturi, frigider și aer condiționat, iar prețul ajunge la 200 de lei. Medicii spun că nu e nevoie de programare.
Măsuță de machiaj și pătuț pentru bebeluș
La Filantropia, există cinci rezerve cu confort sporit pe secția de lăuze, două la secția Infertilitate și câte una la Ginecologie, respectiv Terapie Intensivă. Prețul e cuprins între 350 și 400 de lei pe noapte, ne-a declarat un reprezentant al spitalului,  care nu auzise nimic despre noile prevederi, care plafonează tariful la 300 de lei pe noapte.  Rezervele de la Polizu, inaugurate acum doi ani, oferă de departe cele mai bune condiții.
Camerele, decorate în stil parizian, costau 70 de euro pe zi. Într-o astfel de rezervă a fost internată și Nicoleta Luciu.

Spital celebru fără rezerve de lux

Așa ar fi trebuit să arate mobila cumpărată pentru Spitalul „Bagdasar Arseni”. Planurile au fost însă blcoate

Deși e cel mai mare spital de neurochirurgie din țară, Spitalul Bagdasar-Arseni nu dispune de rezerve de lux, iar bolnavii se înghesuie și câte 16 în salon. Pavilionul renovat anul trecut este nefuncțional, întrucât banii nu au ajuns și pentru mobilă.
În cadrul acestuia ar urma să funcțio­neze și 16 rezerve cu confort sporit. Conducerea spitalului încheiase un acord cu un furnizor pentru mobilier marca Louis Phillipe  (foto), dar în urma unui scandal mediatic, proiectul a fost blocat. O astfel de rezervă ar fi costat 100 de euro pe zi, însă condițiile erau mai bune și decât la privat, iar investiția ar fi fost amortizată din primul an, declarau oficialii spitalului.
„Sperăm să se materializeze și proiectul cu rezervele, pentru că avem și pacienți cu situație financiară bună, care solicită cazare mai bună”, spune purtătorul de cuvânt Florin Bica.

Parteneri