joi, august 18, 2022

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 17% din totalul deceselor provocate de cancere la populația feminină din țara noastră sunt asociate cancerului mamar. Să învățăm, așadar, să prevenim această cruntă maladie!

Florian Saiu

Accesul la informație și oferirea unor condiții optime pentru efectuarea mamografiilor ar reduce considerabil acest risc. Prețul este infim, dacă ținem cont de ravagiile pe care le provoacă necruțătoarea boală. „Cancerul de sân este o boală tratabilă și vindecabilă, însă doar atunci când medicul îl depistează din timp și pacienta urmează tratamentul prescris. Așadar, palparea lunară corectă a sânilor și vizita periodică la medicul specialist pot face diferența dintre o boală fatală și una tratabilă”, arată studiile Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Te-ar mai interesa: Sarea, tratament eficient folosit de mii de ani...

E nevoie de politici guvernamentale de informare

Studii sunt confirmate de Teodor Dan Potecă, medic primar chirurgie generală (Spitalul Colentina), doctor în medicină și asistent universitar la UMF Carol Davila: „Cancerul la sân are două vârfuri de apariție: între 45 – 50 de ani și între 60-65 de ani. Între 40 și 50 de ani, femeile ar trebui să beneficieze de mamografie din doi în doi ani. După 50 de ani, ele ar trebui să meargă la control o dată pe an. Ca și în cazul colonoscopiei, mamografia ajută la identificarea cancerului în stadii incipiente. Așadar, printr-un tratament adecvat, cresc considerabil șansele de supraviețuire”. Medicul Teodor Dan Potecă a concluzionat: „Este important ca pacienții să fie bine informați, pentru că în mediul rural din România mi-e greu să cred că femeile merg din proprie inițiativă la doctor. O mare parte a acestor femei nu conștientizează cât de important este să prevină cancerul la sân printr-o simplă mamografie. Ar trebui ca autoritățile să implementeze programe de informare, de educație și de formare a unei minime culturi medicale. Nu este un preț prea mare pentru viața unei femei. Guvernul ar trebui să aibă această inițiativă indispensabilă tratamentului preventiv”.

Te-ar mai interesa: Bolile reumatice, în creștere alarmantă la tineri ...

Proporție covârșitoare a femeilor care nu și-au făcut niciodată un control

Dar merg femeile din Româ- nia la medic? Au curaj să-și înfrunte prejudecățile, să fie responsabile? „Din totalul de 1.025 femei examinate (n.r. – în 2015), 8,5% au fost identificate cu probleme ale sânilor, 83,7% nu își făcuseră niciodată un control specializat și doar 37% dintre ele își autopalpau sânii lunar. De asemenea, 4,78% dintre femeile care au beneficiat de consultul medical al sânilor aveau un istoric de cancer de sân în familie. Depistarea problemelor la timp poate duce la prevenția apariției cancerului de sân. De aceea, implementarea unor programe de screening pentru cancerul la sân este esențială. Chiar dacă problema este cât se poate de personală, instituțiile specializate pot și trebuie să susțină prevenția instalării bolii”, susține și Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Te-ar mai interesa: Alimentele acide îngrașă și îmbolnăvesc. Cu ce ali...

Știați că?

● Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei. Multe femei cu cancer de sân nu au niciun simptom;

● Cancerul de sân apare la femei din ce în ce mai tinere;

● Apariția unui nodul trebuie investigată, dar nu înseamnă că este un semn de cancer.

 Testul obligatoriu din fața oglinzii

Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să-și examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.

Te-ar mai interesa: Consumul de ciocolată ne ferește de multe afecțiun...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private