miercuri, iunie 3, 2020

Unghiile de la mâini cresc mai repede decât cele de la picioare, pe măsură ce îmbătrânim ne pierdem gustul, iar un anumit organ este de trei ori mai mic la bătrânețe. Iată 12 lucruri uimitoare despre corpul uman:

1. Unghiile de la mâini cresc mai repede decât cele de la picioare

În timp ce unghiile degetelor de la mâini cresc cam 3 milimetri în fiecare lună, unghiile de la picioare abia cresc 1 milimetru în aceeași perioadă de timp.

Citește și:

2. Strănutul are o viteză de 160 de kilometri pe oră 

Picăturile care se elimină prin strănut se împrăștie în atmsoferă cu o viteză uluitoare de 160 de kilometri pe oră. Și atunci când tușim, secrețiile se răspândesc în atmsoferă cu o viteză de 80-90 de kilometri pe oră.

3. Transpirația nu este urât mirositoare

Dacă în mod normal transpirația nu are miros, atunci când intră în contact cu bacteriile de la nivelul pielii, se degajă un iz specific.

Citește și:

4. Limba are 9.000 de papile gustative

Pe limbă există peste 9.000 de receptori pentru gust, însă pe măsură ce îmbătrânim, începem să ne pierdem acest simț. Cea mai drastică scădere a numărului de papile gustative se produce între 40 și 50, în cazul femeilor, și puțin mai târziu în cazul bărbaților- 50-60 de ani. Odată afectat acest simț, primele gusturi care se pierd sunt cel dulce și sărat. Gustul amar și acru ”țin” mai mult.

Citește și:

5. Părul crește 15 cm în fiecare an

Firul de păr crește zilnic cam 0.3-0.4 milimetri, ajungând anaul la 15 cm, asta dacă nu îl tundeți deloc. Creșterea părului la oameni este permanentă, nu sezonieră ca în cazul mamiferelor.

6. La 60 de ani, pupilele sunt de trei ori mai mici ca la 20 Structurile oculare suferă anumite schimbări o dată cu trecerea anilor, astfel încât, la vârsta de 60 de ani, pupilele sunt de trei ori mai mici decât la vârsta de 20 de ani. Asta înseamnă că vederea se adaptează mai greu la lumină puternică sau la întuneric.

7.Cel mai mic os uman este cât un bob de orez

Cel mai mic os din corpul uman are o lungime de 3,3 milimetri și este localizat în spatele timpanului. Doctorii spun că este la fel de mic ca un bob de orez.

8. Cei mai mici mușchi sunt cei ai urechii

Mușchiul stapedian este cel mai mic mușchi scheletic care se găsește în corpul uman. Rolul lui este de a se contracta în mod reflex sub acțiunea unui stimul sonor suficient de puternic.

9. Suntem 66% apă â

În condiții de temperatură normale, oamenii pot rezista fără apă cam o săptămână, întrucât două treimi din organismul nostru conține apă. Pe timp de caniculă sau în condiții de efort fizic crescut, organismul uman nu poate rezista fără apă mai mult de câteva ore. 10. Pielea este cel mai mare organ al omului

Pielea unui bărbat care are în jur de 70 de kilograme cânătărește nu mai puțin de 4 kilograme. Pielea pleoapelor este cea mai subțire, iar cea a tălpilor- cea mai groasă.1

1. Pielea se regenerează o dată la o lună

De-a lungul vieții, pielea se regenerează constant, cam o dată la 27 de zile.

12. Celulele foliculare se înmulțesc cel mai repede Porțiunea vie a părului este reprezentantă de partea inferioară a foliculului, denumită și bulb. Celulele care se găsesc în acest bulb se înmulțesc cu o viteză uluitoare, la fiecare 3 zile, mai rapid decât celeule din oricare altă parte a corpului.

Parteneri