Sari la conținut

Cât de des ar trebui să spălați lenjeria de pat în timpul iernii, având în vedere că se așteaptă o creștere a cazurilor de gripă

Lenjeria de pat murdara, pericole
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
La cat timp se schimba lenjeria

În contextul temerilor legate de o creștere a gripei în această iarnă, experții îi îndeamnă pe oameni să își spele mai des lenjeria de pat.

Dr. Yvonne Young, director adjunct regional pentru Londra al Agenției de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA), a avertizat că spitalizările pentru gripă și Covid ar putea crește în următoarele săptămâni. Acest lucru vine după ce un nou sondaj a arătat că una din trei persoane intenționează să evite vaccinurile vitale, chiar dacă prezintă un risc mai mare de a contracta cele trei mari boli (gripă comună, RSV și Covid 19).

Desigur, spălarea lenjeriei de pat nu vă va face imuni la niciuna dintre aceste boli, dar dormitul sub așternuturi murdare poate contribui la o sănătate precară și la iritarea pielii. Acest lucru se datorează faptului că organismul nostru eliberează uleiuri naturale și transpirație, care se transferă pe așternuturi. În timp, aceste bacterii pot declanșa un set întreg de simptome neplăcute, inclusiv eczeme, acnee, infecții fungice și somn insuficient.

Cât de des ar trebui să spălați lenjeria de pat în timpul iernii, având în vedere că se așteaptă o creștere a cazurilor de gripă

Jade Crooks de la brandul de articole pentru casă DUSK a subliniat că majoritatea britanicilor nu sunt conștienți de frecvența cu care ar trebui să își spele așternuturile. Într-o declarație trimisă ziarului Mirror, ea a spus: „Când vine vorba de spălarea lenjeriei de pat, setați temperatura mașinii de spălat între 30-40 de grade Celsius.

„Aceasta este temperatura optimă pentru a elimina eficient murdăria, uleiurile corporale și pentru a ucide bacteriile, protejând în același timp fibrele lenjeriei de pat. Nu numai că această temperatură vă va curăța eficient așternuturile, dar va ajuta și la menținerea calității lenjeriei de pat pentru mai mult timp.”

Ea a adăugat: „Pe lângă murdăria provenită de la propriul corp, acarienii, părul de animale și alți alergeni se acumulează în timp pe așternuturi. Prin urmare, spălarea regulată a așternuturilor vă va ajuta să reduceți iritanții și să evitați orice potențiale reacții cutanate sau alergice care ar putea apărea în urma contactului cu acestea.”

Jade recomandă curățarea cearșafurilor de două ori pe lună, dar afirmă că cei care au fost bolnavi sau se confruntă cu o „creștere a simptomelor alergice” ar trebui să le pună în coșul de rufe puțin mai devreme. În cazul în care uscarea lenjeriei la aer la temperaturi scăzute nu este fezabilă, profesionista recomandă folosirea uscătorului de rufe pe o „setare joasă”.

„Expunerea prelungită la căldură ridicată poate deteriora fibrele din țesătură și poate duce la bobularea husei de plapumă și a fețelor de pernă”, a explicat ea. „Dacă vă faceți griji cu privire la spălarea și uscarea lenjeriei de pat la timp pentru a vă băga în pat, un sfat excelent este să investiți în două seturi de așternuturi. Astfel, vă puteți schimba rapid așternuturile fără presiunea de a le curăța și usca în aceeași zi.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel