Sari la conținut

Cât de des ar trebui să vă spălați părul? Sfatul medicului dermatolog

spalatul pe păr
Sursă foto: Getty Images
Cât de des este recomandat să te speli pe păr

Întreabă-ți cele mai apropiate cinci prietene cât de des își spală părul și aproape sigur vei primi cinci răspunsuri diferite. În fiecare zi. O dată la două zile. O dată pe săptămână. O dată la două săptămâni. Depinde.

Deci… cine are dreptate și cine greșește?

„Spălarea părului este un subiect complicat și cu siguranță nu există o recomandare unică în ceea ce privește frecvența cu care o persoană ar trebui să și-l spele”, spune Dr. Jennifer Maender, dermatolog la Houston Methodist. „Tipul de păr pe care îl aveți, vârsta pe care o aveți, practicile de styling pe care le utilizați – există mulți factori care intră în joc pentru a răspunde la această întrebare.”

Dincolo de preferințele personale, Dr. Maender este aici pentru a explica ce înseamnă un păr sănătos, când este posibil să vă spălați prea mult sau prea puțin părul și cum să găsiți echilibrul corect.

Îngrijirea părului 101

Cu cât trece mai mult timp între spălări, cu atât părul devine mai gras. Acesta este motivul pentru care aspectul nostru fizic sfârșește prin a fi principalul motiv pentru care ne respectăm rutina de spălare a părului. Dar în timp ce un păr gras poate fi tabu în lumea de astăzi, nu este un lucru rău din punct de vedere al sănătății.

„Sebumul, sau uleiul, îndeplinește un rol important pentru părul nostru, hidratându-l”, explică Dr. Maender. „Acest lucru face ca părul să fie mai puțin predispus la rupere și contribuie la obținerea unui aspect sănătos și strălucitor.”

Glandele situate pe tot scalpul, numite glande sebacee, produc în mod natural acest ulei în foliculii de păr. Pe măsură ce urcă pe fiecare fir de păr, uleiul îmbracă firele de păr și le împiedică să devină uscate și casante. Părul devine gras pe măsură ce se distribuie din ce în ce mai mult ulei, însă rapiditatea cu care acest lucru se întâmplă variază de la o persoană la alta.

Ce face ca părul nostru să fie „murdar” și să aibă nevoie de curățare? Murdăria, praful, polenul și poluanții din mediul înconjurător pot rămâne prinși în părul nostru, la fel ca produsele pe care le folosim pentru a-l coafa. De asemenea, uleiul se poate acumula până la cantități care devin iritante pentru scalp. Aceasta este ceea ce dermatologii numesc dermatită seboreică sau mătreață, care face scalpul să mănânce, să se înroșească și să se descuameze.

„Șamponul acționează ca un emulsificator pentru a prinde uleiul și murdăria – clătinându-le de pe scalpul nostru și făcând părul „curat””, spune Dr. Maender.

Cât de des ar trebui să vă spălați părul?

Când vine vorba de frecvența spălării părului, Dr. Maender spune că majoritatea oamenilor ar trebui să își spele părul de două până la trei ori pe săptămână. Cu toate acestea, mai mulți factori cresc și scad acest interval.

„Persoanele cu părul gros, creț sau lung ar trebui să se șamponeze mai rar, deoarece tipul lor de păr tinde să nu distribuie uleiul la fel de ușor în josul firului de păr”, explică Dr. Maender.

„Deoarece persoanele afro-americane au un tip de păr predispus la uscăciune și rupere, este necesar să se șamponeze mult mai rar, cum ar fi o dată pe săptămână – sau chiar până la o dată la două săptămâni, dacă scalpul lor nu devine iritat sau prurit.”

Vârsta și clima sunt, de asemenea, aspecte de luat în considerare. Copiii și persoanele în vârstă produc mai puțin ulei și vor avea nevoie de șamponare mai rar, iar o persoană care locuiește într-un climat uscat se poate spăla mai rar decât o persoană care locuiește într-un mediu umed.

Apoi sunt cei care ar putea avea nevoie să își spele părul mai des de două ori pe săptămână.

„Persoanele cu păr fin și subțire vor avea uleiul distribuit pe firul de păr mai repede și vor trebui să se șamponeze mai des”, spune Dr. Maender. „La fel și persoanele care transpiră frecvent sau poartă pălării și căști.”

par sanatos
sursa foto: Unsplash

Este rău să vă spălați părul în fiecare zi?

Există multe motive pentru care ați putea dori să vă spălați părul în fiecare zi, de la exercițiile fizice frecvente și munca în aer liber până la părul gras în mod natural sau doar preferințe personale. Dar având în vedere rolul important pe care îl joacă uleiul în hidratarea părului, ar putea o spălare zilnică să facă mai mult rău decât bine?

Depinde.

Spălarea excesivă a părului poate duce la uscarea și ruperea părului, dar acest lucru nu se întâmplă cu o spălare zilnică pentru toată lumea – în special dacă aveți părul fin și subțire.

Persoanele care își spală părul mai frecvent decât cere tipul lor de păr pot ajuta la scăderea șansei de uscare prin:

  • Șamponarea în principal la rădăcini și scalp și nu distribuirea șamponului până la vârfurile părului
    utilizarea balsamului după șamponare
  • Utilizarea de produse de șampon uscat între spălări dacă aveți părul fin și subțire
  • Spălarea doar cu apă sau utilizarea unui produs de curățare condiționat, cunoscut și sub numele de co-washing sau co-poo

Șamponul pe care îl folosiți contează?

„Aceasta este o întrebare la care este mult mai greu de răspuns, deoarece există atât de multă variabilitate pe piață”, spune Dr. Maender. „Unele produse pentru păr se potrivesc anumitor tipuri de păr mai bine decât altele, dar nu există un șampon perfect pentru toată lumea.”

Ea adaugă că unele persoane, cum ar fi cele care suferă de mătreață, vor avea chiar nevoie de șampoane medicamentate.

Medicul dermatolog vă poate ajuta să vă înțelegeți tipul de păr și vă poate oferi recomandări specifice pentru a vă menține părul sănătos și strălucitor.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel