Sari la conținut

Cât de eficiente sunt pastilele-minune care promit să te scape de kilogramele în plus?

Elena Oceanu

A apărut o nouă pilulă-minune care promite să topească kilogramele în plus și să-i ajute pe cei cu hipertensiune să-și scadă riscul de atac cerebral. Medicii români sunt însă sceptici în privința efectelor și oferă alte soluții pentru a slăbi sigur
Recent, Adminis­trația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite ale Americii (FDA) a aprobat un nou medicament pentru slăbit denumit Contrave. Medicamentul este indicat și pentru cei cu hipertensiune, colesterol sau diabet. Contrave combină două medicamente care există deja pe piață: bupropion, un antidepresiv și naltrexone, un medicament anti-adicție. Deoarece conține bupropion, noul medicament va avea pe etichetă un avertisment care să alerteze medicii și pacienții asupra riscului crescut de suicid. Cât de sigure sunt aceste pastile și cu ce ar trebui combinate explică specialiștii care lucrează la astfel de descoperiri, dar și medicii români.
Cum funcționează
„Suprimă senzația de foame și reduce poftele alimentare”, spune dr. John Foreyt, profesor de medicină la Baylor College of Medicine, Houston, care a făcut parte din echipa de cercetători care a testat Contrave. Cum duce combinarea celor două medicamente la pierderea în greutate nu e pe deplin înțeles. Bupropionul ajută la scăderea apetitului, potrivit medicului endocrinolog William Troy Donahoo. Naltrexone blochează anumiți receptori din creier care suprimă poftele alimentare.
Nutriționiștii români sunt însă sceptici în ceea ce privește efectul noii pilule.
„Nu recomand pastile de slăbit, iar cu acest nou medicament nu există suficientă experiență. Realitatea este că în toate tratatele, optimizarea stilului de viață care cuprinde dietele hipocalorice sunt singurele certitudini în tratamentul actual al obezității”, explică prof. dr. Nicolae Hâncu, președinte de onoare al Federației de Diabet Nutriție și Boli Metabolice.
Se ia o pastilă pe zi și este indicată adulților cu un indice de masă corporală (IMC) de 30 (obezi) sau un IMC peste 27 (supraponderali), cu afecțiuni care cresc riscul de accident vascular cerebral precum hipertensiune, colesterol sau diabet de tip 2.
Medicamentul e contraindicat femeilor însărcinate, celor care vor să rămână gravide și celor cu tulburări alimentare, potrivit FDA.

Poate înlocui dieta și sportul?

„Dacă încerci să folosești doar medicamentul, nu vei reuși să slăbești”, spune dr. Bipan Chand, directorul Centrului Medical Universitar pentru Chirurgie Metabolică și Bariatrică.
În mod ideal, pacienții trebuie să adopte o dietă echilibrată și să facă exerciții fizice regulat în timp ce iau orice tip de medicamente pentru slăbit. „Pastila ajută la controlarea apetitului, dar tot va trebui să fim atenți la ce mâncăm și să facem mișcare ”, spune dr. Chand.
În timpul studiilor clinice, persoanele obeze și supraponderale au primit instrucțiuni clare referitoare la alimentație și programul de exerciții fizice.
„Ar fi minunat dacă ar exista medicamente pe care să le înghițim și să slăbim, continuând să mâncăm mai mult decât avem nevoie. Este bine să se țină minte că doar un stil de viață sănătos, cu o dietă adecvată necesităților și mult efort fizic, poate să conducă la pierderea kilogramelor în plus”, completează nutriționistul Corina Zugravu.
Cât reușesc să slăbească cei care folosesc medicamentul?
Variază de la persoană la persoană, însă în medie se pierd de la cinci la zece procente din greutatea corporală.
Care sunt efectele secundare?
În cadrul studiilor clinice, cel mai frecvent efect secundar a fost greața, în cazul a 34% din pacienți. Altele: dureri de cap, constipație, amețeală, vomă, insomnie, gură uscată și diaree.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: