Sari la conținut

Cât de important este contactul fizic pentru sănătatea emoțională?

sănătatea emoțională
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum poți să o ajuți o persoană cu depresie.

Contactul fizic este un mod de a te conecta cu persoanele din jur. Fie că este vorba despre o îmbrățișare sau o strângere de mână, aceste gesturi au rolul de a uni persoanele și de a le conecta din punct de vedere emoțional. Studiile arată că îmbrățișările au un impact substanțial, atât pentru sănătatea generală, cât și pentru sănătatea emoțională.

În contextul pandemic actual, majoritatea persoanelor simt lipsa contactului fizic cu cei dragi. Comunicarea exclusiv online nu le oferă prilejul de a se conecta cu oamenii din jur la fel de eficient, ceea ce produce o schimbare la nivelul întregului organism.

Contactul fizic, în acest caz, îmbrățisarea, este foarte importantă pentru oameni din acest punct de vedere. Numeroase studii arată că îmbrățșările au un impact pozitiv puternic, din punct de vedere emoțional. Acestea oferă un sentiment de confort și consolidează relațiile dintre persoane.

Conexiunea fizică, esențială pentru sănătatea emoțională

„Atingerile și îmbrățișările sunt un limbaj al iubirii pentru foarte multe persoane. Încă din clipa în care ne naștem, căutăm conexiunea pe care o obținem prin îmbrățișarea mamei, tradusă în subconștientul nostru ca iubire, grijă și afecțiune. Contactul fizic, faptul că suntem ținuți în brațe și mângâiați, este crucial pentru o dezvoltare psiho-emoțională sănătoasă. Iar această nevoie continuă să fie importantă pentru mulți, în viața adultă. Dacă lipsește sau este primită în cantități foarte mici, putem ajunge să ne simțim goi pe dinăuntru, secați de energie, motivație sau chef de viață”, explică Andra Tănăsescu, psiholog și vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), potrivit DC Medical.

Îmbrățișările au un impact puternic asupra sănătății emoționale

„Îmbrățișările au o putere mult mai mare decât realizăm uneori și reversul este valabil – resimțim lipsa lor la fel de puternic. Cu cât suntem mai deschiși și primiți cu deschidere de către ceilalți, cu atât ne vor crește mai tare stima și încrederea în propria persoană și vom trăi viața mai fericiți. Sentimentul că suntem demni de iubire, că merităm să fim apreciați, iubiți și acceptați pentru ceea ce suntem ne este ancorat în totalitatea ființei noastre prin îmbrățișare, astfel încât ne întărește această credință despre noi”, adaugă psihologul.

Lipsa contactului fizic ne poate afecta pe toate planurile

„Fie că ne simțim din ce în ce mai singuri, fie că începem să credem că viața nu e așa de frumoasă sau efectiv începe să somatizăm (să resimțim emoțiile – tristețea, frustrarea, deznădejdea – la nivelul corpului fizic), efectele lipsei de conexiune se vor vedea, mai devreme sau mai târziu. Și cu cât ne interzicem mai tare asta, cu atât ne poate destabiliza mai tare pe toate planurile.

Perioada asta a fost o probă puternică pentru mulți, afectându-i nu doar prin lipsa conexiunii ci și prin provocări foarte greu de dus. Îmbrățișarea, cred eu, este cel mai bun remediu la care putem apela și care ne va da cea mai mare putere de a înfrunta orice ne pune viața în brațe. În plus, este cel mai ieftin remediu pentru că sincer, este gratuit și are un stoc nelimitat. Așa că, orice ați face, amintiți-vă să îmbrățișați persoanele dragi din viața voastră și să oferiți sprijinul vostru celor care poate duc lipsa acestui gest”, susține psihologul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel