Sari la conținut

Cât de important este iodul pentru tiroidă. Surse naturale din alimentaţie. Semne ale deficitului de iod

Iodul este un mineral esenţial care ajunge în corp prin alimente bogate în anumite săruri („sare iodată”): ouă, legume marine, peşte oceanic sau fasole.

Un adult sănătos are de obicei aproximativ 15-20 de miligrame de iod în organism, iar 70-80% din această cantitate este stocată în tiroidă.

Iodul participă la producţia de tiroxină (hormonul T4) şi triiodotironină (T3), doi dintre principalii hormoni produşi de tiroidă. Iodura este absorbită în stomac, după care pătrunde în sânge şi apoi în glanda tiroidă, unde participă la sinteza hormonilor tiroidieni. Iodul neutilizat obţinut din alimente este eliminat prin urină.

Cele mai bogate în iod sunt peștele, fructe de mare, sarea de mare, dar și legumele, fructele și cerealele, carnea și lactatele.

Cantitatea pe care o conțin depinde de cantitatea de săruri de iod din solul respectiv. Iodul este necesar pentru formarea hormonilor tiroidieni, care reglează metabolismul, creșterea și dezvoltarea fizică și mentală.

Cantitatea de iod, în funcţie de vârstă. Dozele zilnice recomandate

Varsta Doza recomandata
Sugari 0-6 luni 110 mcg
Copii 7-12 luni 130 mcg
Copii 1-8 ani 90 mcg
Copii 9-13 ani 120 mcg
Adolescenti 14-18 ani 150 mcg
Adulti 150 mcg
Tinere insarcinate si femei 220 mcg
Femei aflate in perioada de alaptare 290 mcg

Semne ale deficitului de iod

Deficitul de iod, care apare cand se ingera mai putin de 20 mcg/zi, se manifesta, de cele mai multe ori, prin aparitia gusei, afectiune in care glanda tiroida se mareste foarte mult in volum. Se previne ușor prin consumul de sare iodată sau de alge marine, pește sau fructe de mare.

Femeile cu carență severă de iod riscă să nască copii cu secreție scăzută de hormoni tiroidieni, care pot suferi de retard mental numit cretinism, dacă nu sunt tratați de la naștere cu tiroxină.

Asprirea părului și pielii pot fi un semn fizic de hipotiroidism care, de multe ori, se datorează anticorpilor anti-tiroidieni formați în organism. Printre simptome se numără şi somnolența, apatia, sensibilitatea extremă la frig, slăbiciunea musculară, ca și creșterea în greutate.

Medicii atrag atenţia că aportul excesiv de iod poate provoca hiperiroidism, manifestat prin stări de neliniște, agitație, hiperactivitate sau scădere ponderală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel