Sari la conținut

Cât de importantă este respectarea unui program de somn în cazul copiilor

Nerespectarea unui program regulat de somn, care presupune ca părinţii să îşi culce copiii la aceeaşi oră, face ca cei mici să aibă performanţe cognitive mai slabe. În plus, se pare că fetele sunt mai afectate decât băieţii de nerespectarea programului de somn.

Efectul s-a observat cel mai bine în cazul copiilor de trei ani. Atât fetele, cât şi băieţii în vârstă de trei ani, care nu aveau un program de somn, au obţinut scoruri mai scăzute la testele care le măsurau abilităţile spaţiale, comparativ cu restul copiilor care erau puşi în pat la aceeaşi oră în fiecare zi.

Oamenii de ştiinţă de la University College London au declarat că lipsa rutinei ar putea afecta dezvoltarea timpurie prin perturbarea ritmul circadian sau a privării de somn. Astfel, capacitatea copilului de a-şi aminti sau de a învăţa informaţii noi este şi ea afectată.

Deşi diferenţele observate în timpul testelor au fost modeste (de doar câteva puncte), lipsa programului de somn poare să aibă un efect cumulativ, ducând la declanşarea unor probleme mai târziu în viaţă.

Noul studiu a fost realizat pe baza informaţiilor adunate în timpul UK Millennium Cohort Study (MCS), un studiu ce se întinde pe o perioadă lungă de timp şi care monitorizează un grup de copii din momentul în care s-au născut. Acum, subiecţii implicaţi în MCS se aproprie de adolescenţă.

Rezultatele studiului au indicat că ora la care copiii mergeau la somn nu avea neapărat efect asupra performanţelor obţinute la testele cognitive. În schimb, s-a constatat că lipsa programului de somn ducea, în general la obţinerea unor scoruri mai mici la aceste teste.

Autorii studiului sunt de părere că nerespectarea unui program de somn afectează „= capacitatea creierului de a stoca şi a învăţa informaţii noi.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: