Sari la conținut

Cât de periculoasă este tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2, de fapt?

Încă de la începutul pandemiei, specialiștii au estimat că noul coronavirus va suferi mutații genetice care pot pune în pericol eforturile colective de a opri pandemia. Astfel de mutație genetică s-a remarcat în  septembrie 2020, când experții au constatat că tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 este cu mult mai contagioasă, spre deosebire de restul variantelor. 

Deși până la descoperirea variantei britanice virusul a suferit diferite mutații, se pare că aceasta avea cel mai mare potențial negativ. Acest lucru a fost dovedit de specialiști, determinând că varianta britanică este cu până la 70% mai contagioasă.

Totuși, este aceasta doar mai contagioasă sau provoacă și forme mai grave de Covid-19?

Cât de periculoasă este tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2?

În urma unui studiu publicat în British Medical Journal, informează Reuters, preluată de Agerpres, care a comparat ratele de deces în rândul persoanelor din Marea Britanie infectate cu noua variantă SARS-CoV-2  (cunoscută sub numele de B.1.1.7) cu cele ale celor infectate cu alte tulpini, oamenii de ştiinţă au constatat că noua variantă prezintă o mortalitate mai mare cu între 32% și 104% (medie de 64%) decât tulpinile anterioare.

Potrivit Digi24, Varianta B.1.1.7 a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie în septembrie 2020, iar de atunci a fost consemnată în peste 100 de ţări.

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie susţin că B.1.1.7 este cu aproximativ 40%-70% mai contagioasă comparativ cu variantele de coronavirus dominante anterior.

Noua tulpină cauzează mai multe decese?

În cadrul studiului efectuat în Marea Britanie şi publicat miercuri în British Medical Journal, infecţia cu noua variantă a condus la 227 de decese într-un eşantion de 54.906 pacienţi diagnosticaţi cu boala COVID-19, comparativ cu 141 de decese într-un grup cu acelaşi număr de pacienţi infectaţi cu alte variante de coronavirus.

Deși la început specialiștii susțineau că tulpina britanică este doar mai contagioasă, se pare că este asociată și cu un număr crescut de decese. De asemenea, capacitatea de a se răspândi rapid reprezintă o adevărată amenințare, iar specialiștii recomandă să respectăm în continuare măsurile de siguranță.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel