Sari la conținut

Cât de periculoase sunt, de fapt, alergiile de primăvară. PLUS: Cum le tratăm eficient

Odată cu apariția insectelor, dar și din cauza cantității mari de polen din natură mulți dintre români se confruntă în acest sezon cu reacții alergice. Nu-i o dramă, dacă știi ce și când să faci

Gabriel Fereșteanu

Deși pentru unii primăvara înseamnă căldură, prospețime și plimbări lungi, nu toți românii sunt la fel de norocoși. Vorbim despre persoanele alergice pentru care acest sezon reprezintă nas roșu, ochi înlăcrimați și strănuturi incontrolabile.

Cum ne dăm seama că suntem alergici

Semnele alergiei pot fi ochii iritați și înlăcrimați, strănuturile, congestia și curgerile nazale sau gâtul inflamat. Alergiile se manifestă în forme și praguri diferite, de la om la om. Congestia mucoaselor respiratorii superioare favorizează infecțiile locale, iar acest lucru duce la sinuzite purulente, rinite sau bronșite. Pentru anumiți pacienți, alergia sezonieră se manifestă deseori prin crize acute de astm. Cauzele alergiilor sunt diverse, iar alergia de primăvară debutează la jumătatea lunii martie, sfârșindu-se abia în iunie. Printre cele mai întâlnite cauze ale reacțiilor alergice:

Animalele. Proteinele secretate de glandele sebacee de la nivelul tegumentului animalului și cele din salivă pot declanșa alergii. Trebuie să fiți atenți, deoarece în cazul animalelor, reacțiile pot apărea și la o distanță de doi ani, iar simptomele chiar și la câteva luni de la încetarea contactului direct cu animalul. Praful. Alergenii aeropurtați cauzează dermatitele de contact. Acestea apar în zonele unde curenții de aer spală mai greu alergenii, precum pleoapele superioare, în spatele urechii și în interiorul acestera. Polenul. Rinita alergică apare mai ales primăvara, din cauza încărcăturii mari de polen din atmosferă, spun medicii. Este recomandat ca, în zilele cu vânt puternic, să rămâneți în casă și să evitați deschiderea geamurilor.

Șoc anafilactic de la mușcături și înțepături de insecte

Temperaturile tot mai ridică determină și apariția insectelor într-un număr din ce în ce mai mare. Astfel, cu toții suntem mai expuși mușcăturilor de insecte și țânțari. Persoanele sensibile trebuie să acorde o atenție sporită, de obicei ei fiind primele victime. Printre simptomele care ne pot atenționa se numără amețeala, respirație grea, greață sau febră. În reacțiile adverse se recomandă administrarea imediată a unei injecții cu adrenalină.

Părerea speciali specialiștilor

„Alergiile acute, cum este șocul anafilactic, sunt tratate de urgență în spital unde, după încetarea crizei, se prescriu medicamente antihistaminice pentru a reduce mâncărimile și de tip cortizonic pentru reducerea inflamației. În cazul alergiilor ușoare, alături de tratamentul prescris de medicul specialist este suficientă doar o alimentație de protecție hepatică, evitarea emoțiilor și a eforturilor intense. Tratamentul medicamentos indicat de medicii alergologi include antihistaminice orale sau locale, care atenuează simptomele, tratament cortizonic, imunoterapie etc. Desensibilizarea se poate face în anumite condiții, în funcție de alergen, de stare sau de vârstă” , explică dr. Cristina Anca Dăscălescu, medic specialist în medicina de familie, competență în api-fitoterapie.

Remedii naturiste

1. Echinacea

Echinacea întărește sistemul imunitar, iar organismul nu va simți nevoia să lupte pentru a crea anticorpi. Consumând Echinacea veți estompa simptomele declanșate în această perioadă.

2. Ceai din urzici uscate

Urzica va combate reacțiile inflamatorii și va calma senzația de ochi înroșiți care prezintă mâncărime. Se recomandă consumarea ceaiului preparat din urzici uscate pentru un efect mai puternic.

3. Polen crud

Cui pe cui se scoate! Deși polenul este principala cauză a alergiilor de primă- vară, consumul de polen crud ajută la liniștirea reacțiilor alergice, putând să le reducă în proporție de 20-40%. Atenție la tipul de polen pe care îl achiziționați: cel uscat nu se va dovedi la fel de eficient.

4. Ceai din ghimbir, praz și portocală

Un alt ceai care va contribui la ameliorarea stării pacienților este cel pentru rinoree (scurgeri nazale permanente). Se pun la fiert trei rondele de ghimbir, două rondele de praz și puțină coajă de portocală. Se lasă 10 minute pe foc și se consumă câte trei căni pe zi.

5. Amestec de uleiuri

Șuieratul pieptului se tratează cu un amestec de uleiuri vegetale și esențiale. Pieptul se masează cu o combinație de ulei din susan, mentă, fenicul sau scorțișoară. Aplicând amestecul deasupra buzei superioare, veți scăpa și de nasul înfundat.

Atenție, cu toate că organismul oferă semnale clare de alarmă cu privire la alergiile sezoniere, recomandat este să consultați medicul înainte de începerea unui tratament!

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel