Sari la conținut

Cât de periculos e să usuci hainele pe calorifer. Afecțiunea gravă care poate să apară la plămâni

pericolul pentru sănătate cauzat de uscarea hainelor pe calorifer
Sursă foto: Getty Images
Uscarea hainelor pe calorifer

Uscarea hainelor pe calorifer în timpul iernii pare a fi o practică banală și convenabilă, dar o echipă de cercetători de la Centrul Național de Aspergiloză din Manchester, Marea Britanie, avertizează cu privire la consecințele nedorite ale acestei obiceiuri aparent inofensive.

Potrivit acestor cercetători, uscarea hainelor pe calorifer în timpul sezonului rece poate duce la formarea unor spori fungici, cunoscuți sub numele de Aspergillus. În mod normal, majoritatea oamenilor nu ar resimți efecte negative din cauza acestor spori, fie pentru că au imunitate la ciuperci sau sistemul lor imunitar este suficient de puternic pentru a combate eventualele infecții.

Afecțiunea gravă care poate să apară la plămâni

Cu toate acestea, pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi cei care suferă de cancer, cei afectați de astm sau cei cu sisteme imunitare slăbite sau deteriorate, acest tip de ciupercă poate duce la dezvoltarea unei condiții cunoscute sub numele de aspergiloza pulmonară.

Această afecțiune, dacă rămâne netratată, poate provoca deteriorări ireversibile și, uneori, fatale, în sinusuri și plămâni. Gravitatea bolii poate varia în funcție de mai mulți factori, de la simptome ușoare, precum respirație șuierătoare, până la tuse cu sânge și, în cazuri mai severe, chiar riscul de deces.

Este important de reținut că Aspergillus este prezent în mod obișnuit în mediul nostru înconjurător și poate fi întâlnit în diverse locuri, precum în pământ, praf sau chiar în aer. Cu toate acestea, prin uscarea hainelor pe calorifer, condițiile pot deveni favorabile pentru dezvoltarea și propagarea acestor spori, ceea ce poate prezenta riscuri pentru cei cu vulnerabilități în sistemul lor imunitar.

Astfel, pentru a evita aceste potențiale probleme de sănătate, este recomandat să evitați uscarea hainelor pe calorifer, mai ales dacă sunteți într-o categorie de risc sau dacă aveți o imunitate compromisă. Optați pentru uscarea în aer liber, într-un spațiu bine ventilat, sau folosiți un uscător de rufe, pentru a minimiza riscul de expunere la astfel de spori care ar putea cauza probleme grave de sănătate.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: