Sari la conținut

Cât de periculos este să-ţi storci coşurile

Dacă ai fost vreodată adolescent înseamnă că îţi este cunoscut următorul scenariu: observi un coş exact deasupra buzei, sau poate pe bărbie, sau pe nas. În acel moment abia aştepţi să găseşti o oglindă şi să îi vii de hac. Nimic mai greşit, potrivit dermatologilor care ne avertizează că acest prost obicei ne poate fi chiar fatal.

Stoarcerea coşurilor lasă cicatrici sau, mai rău, chiar infecţii. Atunci când storci un coş, de fapt, faci o gaură în piele şi introduci, fără să vrei, bacterii de pe mâini în rana deschisă. Bacteriile pot infecta pielea şi pot lăsa în urmă o cicatrice, scrie „Huffington Post“.

De fapt, pe faţa ta se află un „triunghi al morţii“, deoarece o infecţie în zona feţei poate cauza moartea. Cum? Păi, vasele de sânge din această zonă „ajung la creier. Această zonă este conectată şi de sinusuri. Orice infecţie a sinusurilor, dacă nu este tratată imediat, poate deveni foarte serioasă şi poate provoca paralizie, orbire şi chiar moarte. Acest motiv este unul foarte bun pentru a nu te mai atinge de coşuri.

Venele din jurul nasului, a gurii şi a ochilor sunt foarte aproape de creier, aşa că bacteriile care intră în pielea feţei au acces liber la creier. O tăietură la deget nu este la fel de periculoasă.

Ce mai trebuie să evităm? Să smulgem părul din nas. Nasul este plin de bacterii periculoase care sunt prinse între firele de păr mici, numite cili. Aceşti cili sunt acolo pentru a împiedica bacteriile să pătrundă şi mai mult în organism aşa că, de fapt, un nas „păros“ (pe dinăuntru) este cea mai bună apărare împotriva infecţiilor. Bineînţeles că dacă aceşti cili încep să depăşească barierele nărilor trebuie scurtaţi, adică tăiaţi, nu smulşi.

Un alt sfat cu privire la nas: nu te „scobi“ deloc. Degetul în nas poate introduce aceleaşi bacterii care pot pătrunde în piele prin stoarcerea coşurilor.

Dacă poţi, încearcă să-ţi iei nişte precauţii simple (oricât de scârboase ar părea): – păstrează nările curate – dacă trebuie să scoţi ceva din ele, foloseşte o batistă – nu stoarce coşuri şi nici nu rupe coaja rănilor pe care le-ai putea avea pe faţă – în cazul în care vezi vreun semn de infecţie, consultă imediat un doctor. Cel mai bun sfat pentru a avea o faţă curată şi sănătoasă este să nu te atingi de ea.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel