miercuri, februarie 1, 2023

Cât de sănătos este untul? În ultimii ani, oamenii de știință au publicat o multitudine de studii privind dieta și nutriția. Ei aufăcut descoperiri nutriționale surprinzătoare în ceea ce privește alimentația sănătoasă.

Șapte lucruri surprinzătoare pe care trebuie să le afli despre dietă și sănătate:

1. Consumul unei game largi de proteine poate reduce riscul de hipertensiune arterială
Alimente bogate în proteine, cum ar fi fasolea, fructele de mare, cerealele integrale și carnea slabă, poate contribui la reducerea riscului de hipertensiune arterială, potrivit unui studiu publicat în martie în revista Hypertension.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știi dacă dormi pe spate. Medic: cre...

Persoanele care au consumat patru sau mai multe surse de proteine au avut cu 66% mai puține șanse de a dezvolta hipertensiune arterială decât cele care au consumat doar una sau două.

2. Untul și lactatele integrale pot fi mai sănătoase decât se credea până acum
Alimente precum untul au fost considerate mult timp ca fiind nesănătoase din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate și a legăturilor lor cu sănătatea cardiacă precară. Dar o cercetare publicată în Scientific Reports în luna august sugerează că anumite tipuri de grăsimi saturate ar putea îmbunătăți sănătatea.

Te-ar mai interesa: Mâncarea din spitale, bătaie de joc pentru pacienţ...

Cantitățile moderate de grăsimi saturate numite C15:0, care se găsesc în unt și în lactatele integrale, ar putea de fapt să reducă riscul de îmbolnăvire și să îmbunătățească sănătatea și bunăstarea, potrivit cercetării efectuate de Stephanie Venn-Watson, cercetător în domeniul sănătății publice și epidemiolog veterinar.

3. Fibrele din pâinea integrală pot fi mai bune pentru reducerea riscului de boli de inimă decât fructele și legumele.

Te-ar mai interesa: Ce legătură există între dermatita atopică și stre...

Fibrele sunt o parte importantă a unei diete echilibrate și pot fi găsite într-o serie de alimente.

Cu toate acestea, un studiu din luna martie sugerează că fibrele din cerealele integrale pot fi chiar mai sănătoase pentru inimă decât cele din fructe și legume, a raportat Landsverk.

Sursele de fibre, cum ar fi pâinea neagră, tărâțele și cerealele (precum ovăzul) pot contribui la reducerea inflamației și a riscului de boli de inimă, potrivit unui studiu realizat în luna martie a acestui an.

Te-ar mai interesa: Cum interpretezi singur rezultatele analizelor med...

4. O dietă de tip mediteranean poate reduce riscul de preeclampsie în timpul sarcinii.
Preeclampsia este o complicație gravă a sarcinii, cu efecte pe termen lung asupra sănătății inimii, care se caracterizează prin hipertensiune arterială severă și afectarea organelor.

Cu toate acestea, o dietă de tip mediteranean poate reduce riscurile, potrivit unui studiu publicat în aprilie în Journal of the American Heart Association.

Te-ar mai interesa: Infarctul silențios NU are simptome vizibile. Care...

Dieta mediteraneană acordă prioritate fructelor proaspete, legumelor, uleiului de măsline, cerealelor, peștelui, nucilor și fasolei.

5. Peștele este cunoscut de mult timp ca având o mulțime de beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea colesterolului și echilibrarea zahărului din sânge, dar un studiu publicat în iunie în revista Cancer Causes and Control a găsit, de asemenea, o legătură între consumul a două porții pe săptămână și creșterea riscului de cancer de piele.

Peștele, cum ar fi tonul, poate conține mercur toxic, arsenic și alte substanțe chimice care pot declanșa celulele canceroase, după cum a raportat Landsverk.

Dar acesta poate face totuși parte dintr-o dietă sănătoasă și sunt necesare mai multe cercetări, au spus cercetătorii.

6. Băutorii de vin roșu au mai puțină grăsime la stomac decât cei care beau lichior sau bere, sugerează un studiu publicat în revista Obesity Science and Practice.

Cercetătorii au descoperit că băutorii de vin roșu aveau mai puțină grăsime viscerală, care se înfășoară în jurul organelor abdominale și care este legată de un risc crescut de boli cardiovasculare și de sindrom metabolic.

Cu toate acestea, riscurile pentru sănătate ale consumului de alcool încă depășesc orice beneficii potențiale, a declarat pentru Insider nutriționistul înregistrat Rhiannon Lambert.

7. Femeile vegetariene sunt mai predispuse să aibă fracturi de șold decât cele care mănâncă carne, potrivit unui studiu publicat în BMC Medicine în luna august.

Cercetătorii au studiat date de la peste 26.000 de femei cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani, colectate pe o perioadă de 22 de ani, și au descoperit că vegetarienii au cu o treime mai multe șanse de a-și fractura șoldul decât cei care mâncau regulat carne.

Printre posibilele motive se numără faptul că astfel de femei au un IMC mai mic în medie sau deficiențe nutriționale, au spus cercetătorii, potrivit insider.com.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private