Sari la conținut

Cât de sigure sunt spitalele româneşti în privinţa infecţiilor nosocomiale?

Sursă foto: ADR VEST

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Alexandru Rogobete a anunţat joi care este situaţia din spitalele româneşti din punct de vedere al infecţiilor nosocomiale.

Potrivit acestuia, raportarea acestui tip de infecţii intraspitaliceşti a crescut semnificativ în ultimii doi ani, de la 0,1% la 3,2%, punctând că probabil vom ajunge la media Uniunii Europene în doi-trei ani.

„Vă spun de unde am plecat, unde suntem acum şi ce s-a schimbat între timp. În 2022, în ianuarie, când am preluat mandatul, rata de raportare la nivel naţional era de 0,1%. Asta este realitatea. Astăzi, când vorbim, este de 3,2%. Media Uniunii Europene este de 6%. Dar totuşi, în 2 ani de zile, am crescut de la 0,1% la 3,2% şi suntem în continuare într-o creştere”, a afirmat oficialul, citat de Agerpres.

El a explicat şi cum a fost posibilă această creştere a raportării, menţionând mai mulţi factori. „Pe de o parte, investiţiile masive în laboratoare şi nu doar pentru a creşte capacitatea de testare şi de verificare microbiologică, (…) iar pe de altă parte, în 2022, au fost schimbate criteriile pentru evaluarea managerilor de spital, în care s-a introdus, condiţionat, rata de raportare a infecţiilor nosocomiale.

Deci, practic, odată pe an, atunci când se face evaluarea managerului, unul din cei mai importanţi indicatori este reprezentat de rata de raportare a infecţiilor nosocomiale şi aşa s-a stimulat, practic, o raportare cât mai corectă.

Pe de altă parte, toate proiectele din PNRR au fost condiţionate ca punctaj de rata de raportare a infecţiilor nosocomiale. Adică, atunci când un spital a aplicat la un proiect, lua un punctaj mai mare, dacă avea, şi putea să dovedească asta, bineînţeles, o rată crescută de raportare a infecţiilor nosocomiale.

Aceste măsuri au dus la creşterea semnificativă, zic eu, de la 0,1% la 3,2% şi cred că vom ajunge în 2-3 ani, probabil, la media Unii Europene”, a declarat Alexandru Rogobete.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel