Sari la conținut

Cât de util e laserul dentar și în ce proceduri se folosește

Din cuprinsul articolului

Laserul dentar. Ultimii ani ne-au adus in stomatologie, ca si in alte ramuri medicale, o revolutie tehnologica si tehnica fara precedent. Noile tehnologii au dus la obtinerea de rezultate spectaculoase in toate specialitatile stomatologice.

Tehnologiile digitale de scanare si frezare computerizata, microscopul endodontic si nu in ultimul rând, laserul dentar au facut tratamentele stomatologice mai rapide, mai precise si mai usor de suportat de catre pacienți, in plus au usurat mult si munca medicilor.

Dr Ramona Hirbu, medic specialist stomatologie generală Clinica Ideal Dental, ne-a explicat cum se folosește laserul dentar.
In ultimii ani, laserul se folosește cu succes in aproape toate specialitatile stomatologice.

Laserul dentar, utilizare

In functie de lungimea de unda folosita, laserul dentar actioneaza asupra tesuturilor bucale in mai multe moduri:
– actiune antimicrobiana: indeparteaza bacteriile cantonate in locuri greu accesibile (ex pungi parodontale profunde, canale radiculare infectate),
– actiune taietoare cu realizarea concomitenta si a hemostazei pe tesuturile moi (ex. gingivectomii in diverse scopuri) dar se poate folosi si pt taierea tesuturilor dure.
– actiune biostimulatoare la nivel celular in tesuturile adiacente ceea ce favorizeaza o vindecare mai buna si mai rapidă (în infectii parodontale sau ale canalelor radiculare dar si in terapia durerii articulare si musculare),
– actiune de chiuretare si indepartare a țesutului de granulatie din pungile parodontale,
– acțiune de activare a substantelor de albire folosite pentru albiri dentare

Avantaje

Utilizarea laserului in stomatologie a adus dupa sine o serie de beneficii pe care manoperele clasice nu le pot realiza.
Un avantaj major al folosirii laserului este ca rareori necesită folosirea anesteziei, întrucât este aproape complet nedureros.
Un alt avantaj este biostimularea tesuturilor pe care acționează laserul reducand astfel durerea, inflamatia locala si grabind vindecarea naturala a organismului.
Astfel laserul dentar tip dioda si-a gasit locul in stomatologie mai ales in tratarea bolii parodontale unde actioneaza in mod conservator (nechirurgical) asupra pungilor parodontale profunde prin scaderea incarcarii microbiene, scaderea inflamatiei si biostimularea locală.
Aceleasi actiuni il recomanda si in tratamentul endodontic, unde ajuta la remiterea infectiilor apicale acute sau cronice, laserul ajutand la sterilizarea canalelor radiculare in profunzime.
Proprietatea de biostimulare recomanda laserul dentar si la terapia durerii musculare sau articulare de la nivelul feței.
De asemeni laserul poate fi folosit cu succes la albirea dentara prin stimularea solutiei de albire de peroxid de hidrogen. Albirea dentară laser este cea mai rapida si eficienta, dureaza doar 30 de minute si este complet nedureroasa.
Laserul tip Er-Yag are o actiune taietoare mai puternică si racire cu apă, astfel încât poate fi folosit si in terapia cariilor dentare si in chirurgie.
Putem vorbi despre o revolutie tehnica in stomatologie, tratamentele de azi nemai avand multe in comun cu tehnicile dureroase si invazive care au dus la aparitia proverbialei fobii de dentist. Pacienții pot beneficia de toate avantajele tehnologiei iar bonusul este lipsa durerii, a umflaturii, zgomotul mult diminuat si nu in ultimul rând ”mirosul specific de dentist’ a dispărut.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel