sâmbătă, decembrie 4, 2021

Imunitate naturală versus imunitate dată de vaccin. De la începutul pandemiei, oamenii de ştiinţă încearcă să răspundă la această întrebare: câtă protecţie faţă de virus are un om care a trecut deja prin infecţie şi cum e aceasta faţă de protecţia oferită de vaccin? Un raport CDC încearcă să ofere un răspuns.

Analizând un munte de dovezi ştiinţifice, inclusiv propriile date încă nepublicate, CDC, citat de libertatea,ro,  ajunge la concluzia că atât imunitatea conferită de trecerea prin boală, cât şi cea dată de vaccin durează cel puţin şase luni. Însă, la fel de important: vaccinurile rămân mai consistente în protecţia pe care o oferă şi duc la o creştere semnificativă a nivelului de anticorpi şi la cei infectaţi în trecut.

Te-ar mai interesa: Lucrul care a salvat cele mai multe vieți, încă de...

Vaccinarea oferă un nivel de imunitate mai înalt

Când compară cele două tipuri de imunitate, oamenii de ştiinţă scriu că studiile au demonstrat că vaccinarea oferă „un nivel de imunitate mai înalt, mai robust, mai consistent pentru a proteja oamenii de COVID-19 decât infectarea”. Pentru raport, experţii de la CDC au analizat mai mult de 90 de studii trecute prin peer-review şi unele studii în faza de preprint, pentru a înţelege cele două tipuri de imunitate.

Pentru oamenii care deja au fost infectaţi, multiple studii arată că vaccinarea oferă o creştere a răspunsului imun şi reduce şi mai mult riscul de reinfectare. Nu există un prag de anticorpi de la care eşti protejat sau nu CDC mai arată în raport că nu există în prezent niciun test autorizat de FDA care să le permită doctorilor sau publicului să măsoare protecţia unui individ faţă de boală.

Te-ar mai interesa: Fructul pe care Mihaela Bilic îl recomandă zilnic:...

De regulă, niveluri mai crescute de anticorpi neutralizanţi semnalizează o protecţie mai mare, dar până în prezent, cercetătorii nu au stabilit cu exactitate de la ce nivel de anticorpi este pacientul protejat.

Concluzia CDC, după o analiză amănunţită a datelor: dat fiind ce ştim şi ce nu ştim despre imunitate, oamenii care au fost deja infectaţi ar trebui oricum să se vaccineze.

Te-ar mai interesa: Fostul ministru, Nicolae Bănicioiu, trimis în jude...

Cei cu imunitate naturală – de 5 ori mai predispuși la infectare

Raportul vine după alt studiu, publicat tot de CDC, care arăta un nivel mai mare de protecţie de la vaccinare decât de la simpla infectare. Studiul analiza cazurile de internare la pacienţi cu simptome din sfera COVID, în nouă state americane, pe o perioadă de nouă luni: ianuarie-septembrie 2021.

Dintre aceştia, cei nevaccinaţi împotriva COVID, dar trecuţi prin infecţie erau de 5 ori mai probabil să fie testaţi pozitiv COVID decât cei vaccinaţi, care erau mult mai probabil să aibă altă boală (cu simptome asemănătoare).

Te-ar mai interesa: Transpirațiile nocturne pot reprezenta simptomul u...

Cât durează imunitatea naturală? Un studiu publicat luna trecută în The Lancet Microbe încearcă să dea un răspuns la una dintre cele mai importante întrebări ale pandemiei: cât timp este protejat de reinfectare un om care a trecut deja prin boală? Studiul demonstrează că oamenii nevaccinaţi se pot aştepta ca imunitatea faţă de reinfectare să dureze între 3 şi 61 de luni, după trecerea prin COVID-19 (dacă virusul circulă încă în comunitate).

Te-ar mai interesa: De ce neapărat necesar să faci o ecografie tiroidi...

Potrivit studiului, reinfectarea cu SARS-CoV-2 la oamenii nevaccinaţi poate avea loc chiar şi la 3 luni după infecţia iniţială – riscul median de reinfectare fiind la 16 luni, în condiţii endemice. Până la acest moment, în România, 9.869 de oameni s-au reinfectat – adică au avut teste pozitive COVID la 180 de zile după prima infectare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri