Sari la conținut

Cât e normal să dureze gripa sau răceala? Medic: ”O gripă prelungită poate duce la pneuomonie sau miocardită”

raceala
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
gripa

Cât e normal să dureze gripa? Pentru o viroza uşoară perioada de covalenscenţă este de 3 zile iar pentru o gripă este de maximum 6 zile, dacă această perioadă de covalescenţă este depăşită, specialiştii recoamdă prezentarea de urgenţă la medic.

Efectele în cazul unei gripe prelungite şi netratate pot fi însă fatale, ne spun specialiştii.

Cât e normal să dureze gripa. Ce se întâmplă cu cantitatea prea mare de anticorpi

 Medicul de familie, Rodica Tănăsescu a explicat că o răceală persistă în principal în rândul bolnavilor de astm, diabet sau în rândul celor care suferă de insuficenţă cardiacă. Aceasta recomandă că o răceală sau o viroză care persistă nu trebuie tratată cu superficialitate de către pacient, recomandând prezentarea de urgenţă în faţa unui medic: “O gripă prelungită poate duce la pneuomonie sau alte viroze respiratorii mai complicate.“ a precizat medicul Rodica Tănăsescu.

Pneumonia este o infecţie la nivelul plămânilor care este cauzată de o multitudine de microorganisme precum fungi, bacterii, virusuri sau paraziţi. Chiar dacă în primele zile joacă rolul unei banale răceli, netratată, pneumonia duce la complicaţii foarte grave, până la deces. Răceala se deosebeşte de pneumonie prin febră  şi frisoane puternice ce ţin o perioadă lungă de timp, tuse, respiraţie însoţită de şuierături, dureri toracice.

Doctorul suspectează o pneumonie atunci când la ascultarea plămânilor aude anumite zgomote, însă radiografia toracică este cea care stabileşte diagnosticul. Alte metode  de diagnostic sunt analiza sputei, unde se determină microorganismul care a cauzat boala, testele de sânge care pot indica o creştere a globulelor albe sau bronhoscopia, un tub flexibil este introdus pe gură sau pen as pentru ca doctoral să examineze direct plămânii pacientului pentru a lua probe.

Tusea prelungită maschează o altă boală de plămâni

Tuberculoza  are simtomatologie asemănătoare cu gripa, însă ea este declanşată de un bacil care se instalează în plămâni. Atunci când imunitatea este scăzută, ca după un episode de gripă acesta se poate active şi poate produce tuberculoza. Tusea prelungită timp de trei patru săptămâni asociată cu febra, transpiraţii nocturne, dureri în piept şi scăderi în greutate sunt semne care trebuie să ne trimită de urgenţă la medicul de familie.

Aceste complicaţii nu sunt singurele care pot surveni dintr-o banală răceală. Somnul insuficient, negarea stării de sănătate, lipsa controalelor medicale, stresul, deshidratarea, consumul de alcool, tutunul, dar şi folosirea excesivă a spray-urilor decongestionale sunt elemente care duc la agravarea unei răceli şi a stării de sănătate generale.

Cât e normal să dureze gripa? Miocardita

Deşi este un caz rar, miocardita poate fi provocată de gripă sau răceală şi poate să apară la copii sănătoşi cât şi la adulţi. Miocardita este o boală cardiovasculară caracterizată printr-o inflamare a miocardului, care duce la insuficienţă cardiacă rapidă. Alte simtome sunt dificultăţiile respiratorii, acumulare de lichid în jurul gleznelor şi dureri în piept la respirare.

Infecţia cu stafilococ auriu rezistent

Aceasta este o bacterie care produce infecţii ale pielii, penumonie şi chiar septicemie. Din cauza gripei netratate, plămânii permit bacteriei să se dezvolte, ceea ce duce la pneumonia bacterială.

Sindromul Guillian-Barre

Deşi foarte rar, această boală autoimună se manifestă prin distrugerea muşchilor începând de la picipare şi avasând la nivelul întregului corp. Reflexele şi muşchii respiratori sunt primii afectaţi.

Astmul

O banală bronșită sau inflamarea căilor respiratorii se poate transforma într-o boală nevindecabilă, cu consecințe grave pe termen lung. Astmul este cea mai de temut afecțiune care poate surveni după răceli netratate.

Mierea de albine – are gust mai bun decât siropurile de plante şi efect antibacterian care ajută în cazul unui gât iritat

  1. Ceaiul de floare de soc, îndulcit cu o lingură de miere favorizează apariţia transpiraţiei prin care sunt eliminate toxinele din organism
  2. Cartoful este perfect pentru dureri de cap. Cartoful se taie în rondele subţiri, se învelesc într-o fâşie de tifon sau alt material şi se aplică pe frunte
  3. Mămăliga pe piept sau compresa cu sare grunjoasă fierbinte pentru a extrage răceala
  4. Oţetul ajută la scăderea febrei în cau de răceală sau gripă, iar cel mai bine este să se înmoaie şosetele în oţet fiind schimbate la fiecare jumătate de oră până când temperatura începe să scadă

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel