Sari la conținut

Cât este valabil cardul de sănătate și ce acte sunt necesare pentru schimbarea lui

Card de sanatate
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cardul de sănătate reprezintă un cod de acces la sistemele informatice ale CNAS. Este instrumentul prin care se confirmă prestarea tuturor serviciilor din sistemul de sănătate.

Cardul de sănătate este disponibil pentru toate persoanele asigurate cu vârste de peste 18 ani. Pentru copiii cu vârsta sub 18 ani, aceștia beneficiază de asistență medicală gratuită în baza asigurării părinților lor.

Cardul de sănătate pe care-l primește persoana asigurată cuprinde exclusiv datele de identificare ale acesteia. Pe card și pe memoria electronică a acestuia sunt tipărite următoarele date:

  • Numele şi prenumele asiguratului
  • Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate
  • Numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CID)
  • Data naşterii
  • Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)
  • Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale, scrie RTV.

O dată ce a fost activat, cardul de sănătate trebuie prezentat de fiecare dată când persoana asigurată recurge la furnizorii de servicii medicale sau farmaceutice cu care are contract de asigurare de sănătate.

Cardul se primește foarte ușor: este expediat titularilor prin intermediul poștei și trebuie să fie predat personal de angajații poștali, care cer o semnătură și un act de identitate. Dacă titularul cardului vrea ca altă persoană să primească cardul în locul său, este nevoie de o împuternicire. Cardul de sănătate are o perioadă de valabilitate de 7 ani.

Numeroase carduri au expirat în 2021, în perioada pandemiei COVID-19. Din acest motiv, guvernul a ales să le prelungească validitatea cu 7 ani. În cazul celor care au primit carduri de sănătate până la data de 31 decembrie 2014, durata de valabilitate a acestora a fost mărită la șapte ani de la data rescrierii lor.

Card de sanatat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Acte necesare pentru schimbare cardului de sănătate

În cazul în care vreți să vă schimbați cardul de sănătate în 2024, indiferent dacă acesta a fost pierdut, furat sau v-ați schimbat numele, trebuie să prezentați următoarele acte:

  • Cerere tip
  • Copie a actului de identitate
  • Dovada plății contravalorii cardului duplicat (15,26 lei), poată fi achitată la casieria CASM
  • Declarație împuternicire în cazul în care posesorul este în imposibilitate de a se deplasa

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel