Sari la conținut

Cât suntem protejați, cu adevărat, după vaccinarea Covid sau după boală. Nivelul de anticorpi din sânge nu e relevant

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Întarirea sistemului imunitar

Cât durează imunitatea după Covid sau după vaccin? Imunitatea la coronavirus durează cel puțin un an, sau chiar toată viața, îmbunătățindu-se în timp, în special după vaccinare, conform unor noi studii, citate de nytimes. Chiar dacă nivelul de anticorpi prezenți în sânge scade drastic după infecția acută, celulele B cu memorie rămân în repaus în măduva osoasă, gata să ia măsuri atunci când este nevoie.

Cercetările sugerează că majoritatea persoanelor care s-au recuperat după Covid-19 și care au fost imunizate ulterior nu vor avea nevoie de rapeluri. Cu toate acestea, persoanele vaccinate care nu au fost niciodată infectate vor avea nevoie de mai multe doze de vaccin.

Ambele rapoarte au analizat persoanele care au fost expuse la coronavirus cu aproximativ un an în urmă. Celulele care păstrează o memorie a virusului persistă în măduva osoasă și pot produce anticorpi ori de câte ori este nevoie, potrivit unuia dintre studii, publicat luni în revista Nature.

Celălalt studiu, postat online pe BioRxiv, un site de cercetare biologică, a constatat că aceste așa-numite celule B cu memorie continuă să se maturizeze și să se dezvolte timp de cel puțin 12 luni după infecția inițială.

Imunitatea la SARS-CoV-2 poate fi de lungă durată

„Lucrările sunt în concordanță cu tot mai multe cercetări din literatura de specialitate care sugerează că imunitatea provocată de infecție și vaccinare împotriva SARS-CoV-2 pare a fi de lungă durată”, a declarat Scott Hensley, imunolog la Universitatea din Pennsylvania, pentru nytimes.

Studiile pot calma temerile că imunitatea la virus este tranzitorie, cum este cazul coronavirusurilor care cauzează răceli comune. Dar aceste virusuri se modifică semnificativ la fiecare câțiva ani, a spus dr. Hensley. Motivul pentru care ne infectăm cu coronavirusuri frecvente în mod repetat de-a lungul vieții ar putea avea mult mai mult de-a face cu variația acestor virusuri, decât cu imunitatea, a spus el.

De fapt, celulele B cu memorie, produse ca răspuns la infecția cu SARS-CoV-2 și îmbunătățite prin vaccinare, sunt atât de puternice încât împiedică chiar și noile tulpini ale virusului, negând necesitatea unei a treia doze, potrivit dr. Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller din New York care a condus studiul privind maturarea memoriei.

„Oamenii care au fost infectați și vaccinați au într-adevăr un răspuns extraordinar, un set extraordinar de anticorpi, deoarece continuă să dezvolte anticorpi”, a spus dr. Nussenzweig. „Mă aștept să dureze mult timp.”

Cei care nu au avut Covid e posibil să mai aibă nevoie de încă o doză de vaccin

Rezultatul s-ar putea să nu se aplice numai protecției derivate din vaccinuri, deoarece memoria imunitară ar putea fi organizată diferit după imunizare, comparativ cu cea care urmează unei infecții naturale.

Asta înseamnă că persoanele care nu au avut Covid-19 și au fost imunizate ar putea avea nevoie în cele din urmă de o doză de rapel, a spus dr. Nussenzweig. „Acesta este genul de lucruri pe care le vom ști foarte, foarte curând”, a spus el.

La prima întâlnire cu un virus, celulele B proliferează rapid și produc anticorpi în cantități mari. Odată ce infecția acută este rezolvată, un număr mic de celule se instalează în măduva osoasă, pompând constant niveluri modeste de anticorpi.

Pentru a analiza celulele B cu memorie specifice noului coronavirus, cercetătorii conduși de Ali Ellebedy de la Universitatea Washington din St. Louis au analizat sângele a 77 de persoane la intervale de trei luni, începând cu aproximativ o lună după ce au fost infectați cu coronavirus. Doar șase din cele 77 fuseseră spitalizate pentru Covid-19; restul prezentau simptome ușoare.

Nivelurile de anticorpi la acești indivizi au scăzut rapid la patru luni după infecție și au continuat să scadă lent timp de câteva luni – rezultate care sunt în concordanță cu cele din alte studii.

Nivelul de anticorpi din sânge scade, dar suntem protejați de celulele cu memorie din măduva spinării

Unii oameni de știință au interpretat această scădere ca un semn de imunitate în scădere, dar este exact ceea ce se așteaptă, au spus alți experți. Dacă sângele ar conține cantități mari de anticorpi împotriva fiecărui agent patogen pe care corpul l-a întâlnit vreodată, s-ar transforma rapid într-un nămol gros.

În schimb, nivelurile de anticorpi din sânge scad brusc după infecția acută, în timp ce celulele B cu memorie rămân în repaus în măduva osoasă, gata să ia măsuri atunci când este nevoie.

Echipa doctorului Ellebedy a obținut probe de măduvă osoasă de la 19 persoane la aproximativ șapte luni după ce au fost infectate. Cincisprezece aveau celule B cu memorie detectabile, dar patru nu, ceea ce sugerează că unii oameni ar putea purta foarte puține dintre aceste celule sau deloc.

„Chiar dacă te-ai infectat, nu înseamnă că ai un răspuns  imun bun”, a spus dr. Ellebedy. Constatările întăresc ideea că persoanele care s-au recuperat după Covid-19 ar trebui vaccinate, a spus el.

Cinci dintre participanții la studiul doctorului Ellebedy au donat probe de măduvă osoasă la șapte sau opt luni după ce au fost infectate inițial și din nou la patru luni mai târziu. El și colegii săi au constatat că numărul de celule B cu memorie a rămas stabil în acest timp.

Rezultatele sunt deosebit de remarcabile, deoarece este dificil să obții probe din măduva osoasă, a spus Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto care nu a fost implicată în lucrare.

Vaccinarea a crescur nivelul și puterea anticorpilor

Un studiu important în 2007 a arătat că anticorpii, în teorie, ar putea supraviețui zeci de ani, poate chiar cu mult peste durata medie de viață, sugerând prezența pe termen lung a celulelor B cu memorie. Dar noul studiu a oferit o dovadă rară a existenței lor, a spus dr. Gommerman.

Echipa Dr. Nussenzweig a analizat modul în care celulele B de memorie se maturizează în timp. Cercetătorii au analizat sângele de la 63 de persoane care și-au revenit după Covid-19 cu aproximativ un an în urmă. Marea majoritate a participanților au prezentat simptome ușoare și 26 au primit, de asemenea, cel puțin o doză, fie din vaccinul Moderna, fie din vaccinul Pfizer-BioNTech.

Așa-numiții anticorpi neutralizanți, necesari pentru a preveni reinfecția cu virusul, au rămas neschimbați între șase și 12 luni, în timp ce anticorpii înrudiți, dar mai puțin importanți, au dispărut încet, a descoperit echipa.

Pe măsură ce celulele B cu memorie au continuat să evolueze, anticorpii pe care i-au produs au dezvoltat capacitatea de a neutraliza un grup și mai larg de variante. Această maturare în curs de desfășurare poate rezulta dintr-o mică bucată de virus care este sechestrată de sistemul imunitar – pentru practica țintă, ca să spunem așa.

La un an de la infecție, activitatea de neutralizare a participanților care nu fuseseră vaccinați a fost mai mică împotriva tuturor formelor de virus, cu cea mai mare pierdere observată față de varianta identificată pentru prima dată în Africa de Sud.

Vaccinarea a amplificat semnificativ nivelurile de anticorpi, confirmând rezultatele altor studii; vaccinurile au crescut, de asemenea, capacitatea de neutralizare a corpului de aproximativ 50 de ori.

Rezultatele studiului dr. Nussenzweig sugerează că persoanele care s-au recuperat de la Covid-19 și care au fost vaccinate ulterior vor continua să aibă niveluri extrem de ridicate de protecție împotriva variantelor emergente, chiar și fără a primi un rapel.

Toți experții au fost de acord că imunitatea ar putea avea un rol foarte diferit la persoanele care nu au avut niciodată Covid-19. Combaterea unui virus viu este diferită de răspunsul la o singură proteină virală introdusă de un vaccin. Și la cei care au avut Covid-19, răspunsul imunitar inițial a avut timp să se maturizeze peste șase până la 12 luni înainte de a fi provocat de vaccin.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel