Sari la conținut

Cât timp e indicat să păstrați mâncarea gătită în frigider?

Gătiți la temperaturi medii și nu țineți mâncarea în frigider mai mult de 24 de ore. Sunt câteva dintre regulile de urmat, în buctărie, ca să nu vă îmbolnăviți.

Învelişul pe care îl au cele mai multe tigăi şi care nu permite mâncării să se lipească de vasul în care gătiţi poate elibera gaze toxice la temperaturi mari. Gătiţi la foc mic sau mediu şi nu încălziţi mâncarea la foc mare. Alternativa e folosirea de vase de gătit din oţel inoxidabil.

În ceea ce priveşte păstrarea mâncării gătite în frigider, perioada de depozitare nu trebuie să depă şească 24 de ore, precizează profesorul Gheorghe Mencinicopschi, iar temperatura trebuie să fie de +4 grade Celsius sau mai scăzută. „Există pericolul ca unele microorganisme care produc toxiinfecţii alimentare să se dezvolte la temperaturi ce depăşesc 4 grade”.

Pentru congelator temperatura nu ar trebui să fie mai scăzută de -18 grade Celsius.

Când încălziți mâncarea la cuptorul cu microunde, nu folosiți vase de plastic.

Cuptoarele cu microunde în perfectă stare de funcţionare nu prezintă risc de radiaţii. Dar cantităţi mari din chimicale nesănătoase pot pătrunde în mâncare de pe vasele de plastic, la temperaturi mari. Aşa că cel mai bine ar fi să folosiţi vase ceramice sau de sticlă atunci când încălziţi alimentele.

În plus, încălzirea mâncării în cuptorul cu microunde modifică structura biologică a alimentelor şi le scade valoarea nutritivă, avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

„Cuptorul cu microunde încălzeşte mâncarea, într-un mod neobişnuit, prin agitarea moleculelor de apă, care la energii mari se desprind din structura alimentelor”, explică acesta. În aceste condiţii, la cuptorul cu microunde nu se pot găti feluri întregi de mâncare, ci doar acele alimente semipreparate, care conţin multe E-uri şi au valoare nutritivă scăzută.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.