miercuri, noiembrie 25, 2020
Elena Oceanu

Doza de vitamina D. Vitamina D este extrem de importantă pentru menținerea sănătății întregului organism și este produsă de corp atunci când ne expunem la soare.

Recent, cercetătorii din Dublin au descoperit că vitamina D ajută chiar și la prevenire infecției cu noul coronavirus. Pentru că suntem nevoiți să stăm izolați în casă, medicul pediatru Mihai Craiu a precizat că ne putem lua doza optimă de vitamina D și dacă stăm la fereastră sau pe balcon. E nevoie doar de câteva minute, potrivit expertului.

Doza de vitamina D

”Între 5 si 30 de minute.

De 2 ori pe săptămână.

Atâta vreme trebuie să stea un copil normal la soare (posibil și în fața geamului DESCHIS) pentru a produce, in piele, din 7 dehidro-colesterol suficientă vitamină D. Este un fapt cunoscut si dovedit

Nu trebuie să stea la soare cu tot corpul ci este suficient să fie exspuse fața, gâtul și membrele superioare – ca atunci când purtăm un tricou cu mânecă scurtă.

În cât timp apare scăderea nivelelor vitaminei D în sânge (respectiv a formei de transport 25OH VitaminaD) in cazul lipsei de aport?

În mai multe luni. Durata de înjumătătire serică a nivelelor de 25OH VitD este de circa 2 săptămâni.

Cu alte cuvinte, daca nu stăm deloc la soare și nu primim DELOC vitamina D3 pe cale orală (din dietă sau suplimente), vom avea suficientă vitamina D în corpul nostru (dacă suntem sănătoși și nu avem probleme grave renale sau hepatice) cel puțin 1-2 luni.

MESAJ DE LUAT ACASĂ – respectarea izolării la domiciliu NU PRODUCE deficit de vitamină D.

Expunerea de 2 ori pe săptămână, pe o durată scurtă (până la 30 minute), a feței, gâtului și brațelor, la soare, produce suficientă vitamina D in piele. Chiar dacă stăm la balcon,” a scris dr. Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. 

Parteneri