Sari la conținut

Câtă apă trebuie să bei zilnic? Mitul celor 8 pahare, demontat!

Hidratarea este foarte importantă pentru organism, întrucât mai mult de 70% din întreaga masă a corpului este alcătuită din apă. 

Apa este implicată în toate procesele care au loc în organism și reprezintă metoda principală de purificare a organismului. În lipsa acesteia se poate instala deshidratarea și, împreună cu aceasta, o multitudine de boli și dezechilibre.

Organimsul uman rezistă fără mâncare câteva săptămâni întregi, cheltuind din rezervele de grăsime. Fără apă, însă, organismul cedează după aproximativ 3 zile.

Pentru a avea vitalitate și sănătate este indicat să bei cantitatea de apă recomandată pentru organismul tău. Dar cum știi câtă apă este necesar să bei?

Câtă apă trebuie să bei în fiecare zi?

Sursa: Unsplash

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist, dezvăluie pentru Spectacola faptul că nu toată lumea trebuie să bea 2 litri de apă pe zi. Cantitatea recomandată este adaptată în funcție de greutatea organismului.

„Această valoare este una medie. Este clar că pentru un copil nu se aplică sau, în același timp, pentru o persoană cu o masă corporală mare, sau cineva care face efort susținut. sau altcineva care stă foarte mult la temperaturi crescute vara, spre exemplu, poate fi insuficient. Este pur și simplu orientativ și mai curând trebuie să ne ducem către o altă formulă: 35ml pe kilogram corp / pe zi.

Aceasta este o altă valoare medie și putem să ne facem singuri calculul acesta.

De exemplu, pentru o persoană de 60 de kg, ajunge undeva spre 2L.

Pentru o persoană de 100 de kg, deja vorbim de cu totul altă valoare sau pentru cineva cu 40 de kg

Aceasta este o valoare în condiții de temperatură constantă.

Temperatura optimă vara, spre exemplu și mai ales dacă se face efort fizic valoarea se poate dubla.

Adică o persoană poate să ajungă să consume 4 – 5 l de lichide pe zi fără nicio problemă și spun în special lichide, pentru că noi avem mai multe surse de hidratare.

Oamenii își imaginează că trebuie să stea neapărat cu sticla de 2 L și să o consume, că le e sete, că nu. Dar dacă mănânci fructe, legume, dacă bei lapte, dacă bei ceai, supă, cafea chiar și bere, toate acestea au compoziție crescută de apă și atunci, sunt o sursă de hidratare”, a explicat Dr. Șerban Damian, nutriționist, potrivit sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel