vineri, iunie 9, 2023

Câtă cafea este normal să consumi dacă ai diabet. Uite care este cantitatea corectă

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume, însă medicii trag semnal de alarm și spun că oamenii  diagnosticați cu diabet nu ar trebui să consumă multă cafea. Uite care este cantitate recomandată de specialiști. Un studiu publicat în Journal of Clinical Nutrition aduce detalii despre proprietățile cafelei de a reduce riscul de diabet de tip 2.

Studiul arată că o ceașcă suplimentară de cafea pe zi reduce riscul de a dezvolta boala cu patru până la șase la sută, sugerând că antioxidanții neutralizează stresul oxidativ din organism, care poate duce la disfuncția celulelor beta pancreatice.


Ce fac antioxidanții dietetici?

„În primul rând, acesta este un studiu populațional mare. În al doilea rând, se concentrează nu pe cofeină, ci pe antioxidanți care combat inflamația. De mult timp, se crede că inflamația și stresul oxidativ au dus la dezvoltarea unor boli cronice precum diabetul, chiar complicându-l. Cafeaua conține compuși bioactivi antiinflamatori.

Stresul oxidativ poate contribui la patogenia diabetului de tip 2

Deși obezitatea și inactivitatea fizică sunt cunoscute a fi factori de risc majori pentru diabetul de tip 2, studiile arată că stresul oxidativ poate contribui la patogenia diabetului de tip 2 prin creșterea rezistenței la insulină sau afectarea secreției de insulină. Ce fac antioxidanții dietetici? Ele inhibă reacțiile în lanț de peroxidare. Acest studiu dă credibilitate acestui argument”, a declarat Dr. Ambrish Mithal, președinte al departamentului de Endocrinologie și Diabet, Max Healthcare.

Medicul atrage atenția că nicio persoană nu trebuie să bea mai mult de 400 mg de cofeină sau două căni de cafea pe zi, iar diabeticii chiar mai puțin.

„Studiul spune că o ceașcă suplimentară de cafea pe zi este asociată cu un risc redus de risc de diabet de tip 2. Și iată o avertizare: nu înseamnă că ar trebui să bei cafea toată ziua.

Nicio persoană nu trebuie să bea mai mult de 400 mg de cofeină sau două căni de cafea pe zi, diabeticii chiar mai puțin. Aceste studii presupun că băutorilor de cafea le place cafeaua fără zahăr.

Deși acest lucru este adevărat în Occident, aici preferăm de obicei să-l avem cu lapte și zahăr. Acești aditivi sunt dăunători pentru persoanele care trăiesc cu diabet. Îndulcitorii artificiali și cremele aromatizate nu vor face bine, deoarece cercetările recente arată că ele cresc riscul cardiac în rândul diabeticilor”, a mai spus medicul Mithal.

Specialiștii le recomandă diabeticilor să consume în general, o ceașcă de cafea neagră și asta din cauza îngrijorărilor că excesul de cofeină ar putea crește nivelul anumitor hormoni de stres, cum ar fi adrenalina. Medicii spun că atunci când sunt în exces, acestea determină ficatul să elibereze glucoza stocată, ceea ce oferă un impuls de energie, dar poate crește și cantitatea de glucoză care intră în sânge, dacă nu este epuizată prin activitate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private