Sari la conținut

Câtă ciocolată avem voie să mâncăm într-o zi? Un medic precizează care este cantitatea recomandată

ciocolata, beneficii pentru sanatatea persoanelor de peste 50 de ani
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ciocolata neagră, proprietăți

Câtă ciocolată avem voie să mâncăm într-o zi? Un medic precizează care este cantitatea recomandată

Ciocolata neagră conține o substanță care ne menține sănătoși. Acest desert a fost inclus în categoria alimentelor-medicament de către Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară (EFSA).

Câtă ciocolată avem voie să mâncăm într-o zi? Medic: Un pătrățel

Pentru a nu se mai simți vinovați, medicul Mihaela Bilic ne învață câtă ciocolată avem voie să mâncăm, fără a ne pune în pericol sănătatea.

„Ați auzit cu siguranță de polifenoli, acei fitonutrienți din plante cu multiple acțiuni benefice pentru organism: efect hepatoprotector, cardioprotector, vasodilatator, detoxifiant, antioxidant, antiinflamator, antimicrobian, antiviral, antibacterian, antitrombotic, anticancerigen și mulți alți “anti”… Deși efectele lor benefice sunt incontestabile, nu există recomandări și doze zilnice obligatorii pentru niciunul dintre ele, sfatul general al nutriționiștilor fiind “consumați zilnic fructe și legume”.

10g ciocolată neagră consumată în fiecare zi contribuie la o circulație normală a sângelui

Cu o excepție: flavonoizii din bobul de cacao! Niciun alt polifenol nu a obținut o recunoaștere a efectului favorabil pentru sănătate, nici vinul roșu, nici ceaiul verde. EFSA (Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară) a decis că o doză de 10g ciocolată neagră consumată în fiecare zi contribuie la o circulație normală a sângelui”, explică medicul pe pagina sa de socializare.

Medicul precizează și care este cantitatea recomandată de ciocolată pe zi.

„Cât înseamnă 10 g ciocolată? Un pătrățel! Este nu doar autorizat, ci și recomandat. Încetați să vă simțiți vinovați că iubiți ciocolata, este un aliment-medicament ce trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă. Important: să fie neagră și în doză mică!”, scrie medicul pe Facebook.

Conform nutriționistului, bobul de cafea și bobul de cacao sunt miraculoase pentru sănătate.

„În bobul de cafea se regăsesc peste 2.000 de substanțe, iar bobul de cacao este și mai valoros, pentru că avem untul de cacao, acea grăsime vegetală, ce are aspect de unt. La capitolul ciocolată, mare capcană este să mâncăm ciocolată.

În momentul în care pe etichetă, primul cuvânt nu este cacao/masă de cacao/unt de cacao, este clar că acolo avem mai mult zahăr decât cacao”, conchide Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel