Sari la conținut

Câtă sare este indicat să consumăm într-o zi

Din cauza numărului crescut de persoane hipertensive (tensiunea arterială ridicată fiind un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția asupra consumului de sare.

Potrivit cercetărilor făcute de OMS, majoritatea persoanelor consumă prea puțin potasiu și prea mult sodiu comparativ cu nevoile zilnice.

OMS recomandă ca un adult să consume mai puțin de 2 g sodiu pe zi (ceea ce înseamnă 5 g sare) și cel puțin 3,51 g potasiu pe zi.

Produsele cu cantitatea cea mai mare de sare sunt concentratele de supe, sosul de soia și în general sosurile gata preparate, snacks-urile, mezelurile, diferite sortimente de brânzeturi, unt, margarine.

Alimentele neprocesate conțin, evident, o cantitate mult mai mică de sare și ele ar trebui să reprezinte procentul cel mai mare din din dieta noastră.

Pe de altă parte, alimentele bogate în potasiu, care ar trebui incluse în alimentație sunt fasolea și mazărea, nucile și alunele, legumele- spanacul, varza, pătrunjelul, morcovul și bananele.

De reținut că recomandările se adresează tuturor persoanelor peste 16 ani (nu numai pacienților cu hipertensiune), inclusiv femeilor însărcinate sau care alăptează, exceptând anumite categorii de pacienți la care trebuie particularizate recomandările.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel