Sari la conținut

De ce apare cataracta, boala gravă care poate duce la orbire

control oftalmologic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Centrul țării rămâne fătă urgențele oftalmologice

Diabetul zaharat este o boală cronică care în timp duce inevitabil la complicații serioase. Tot ceea ce poți face este să gestionezi boala și în acest fel să amâni complicațiile diabetului. Medicii susțin că diabetul zaharat este unul din factorii de risc pentru dezvoltarea cataractei.

Datele statistice arată că, la nivel global, diabetul zaharat este principala cauză de pierdere a vederii la pacienții tineri, dar și la vârstnici, din cauza complicațiilor ce pot să survină. Cea mai gravă complicație este cataracta. Medicii atrag atenția că de regulă, după 15 ani de conviețuire cu diabetul, aproximativ 3% dintre pacienți ajung la orbire, iar 15% au anumite afecțiuni oftalmologice destul de grave.

Cataracta este o afecțiune oftalmologică frecventă, care determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenței cristalinului – lentila naturală situată în spatele irisului. Lumina trece tot mai anevoios prin această lentilă, către retină, iar vederea devine progresiv tot mai tulbure. Cu alte cuvinte, cataracta este opacifierea lentilei ochiului care va conduce la apariția vederii tulbure. Sunt studii care susțin că aceasta boala este cea mai frecventă cauză de insuficiență vizuală în cazul pacienților diagnosticați cu diabet zaharat. De fapt, cataracta este asociată cu variațiile de glicemie.

La fel ca în toate complicațiile diabetului, menținerea controlului asupra nivelului de zahăr din sânge reduce substanțial riscul de apariție al cataractei. Totodată, studiile de specialitate au arătat că pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care reușesc să micșoreze nivelul de HbA1c cu numai 1% pot reduce riscul de cataractă cu aproximativ 20%.

Principalele tipuri de cataractă la pacientul cu diabet zaharat sunt: juvenilă și senilă. Așa cum o spune și numele, cataracta juvenilă este întâlnită la pacienții tineri care au diabet zaharat tip 1. Mai ales dacă aceștia nu au un bun control al glicemiei. La început pacientul se va confrunta cu o miopie extrem de severă, iar cristalinului pacientului devine opac. Cataracta senilă apare la bătrâni și reprezintă de fapt o modificare sclerotică a cristalinului. Debutul și evoluția sunt foarte rapide.

Principalii factori de risc sunt: existența bolii de fond, a diabetului zaharat, vârsta înaintată, fumatul, slabul control al glicemiilor, moștenirea genetică.

Primul simptom, vederea încețoșată!

De regulă, boala afectează la început un singur ochi, însă ulterior ajunge și la celălalt. Medicii oftalmologi atrag atenția că boala nu doare absolut deloc, nu există lăcrimare excesivă, nici roșeață sau mâncărime la nivelul ochiului. Vederea încețoșată este singurul simptom. De aceea, este esențial ca măcar o dată pe an, un pacient cu diabet zaharat să meargă la control, la medicul specialist oftalmolog.

Tratamentul este întotdeauna chirurgicală, alte tratamente nu există la ora actuală. Practic, în timpul operației are loc îndepărtarea cristalinului deteriorat. Operaţia de cataractă este una dintre cele mai eficiente intervenţii chirurgicale. Acesta durează aproximativ 10-15 minute şi în funcţie de tipul de implant de cristalin, le permite pacienţilor să dobândească o vedere bună la distanţă dar şi să renunţe la ochelarii de citit. Recuperarea postoperatorie depinde de tipul operației dar şi de stadiul evolutiv al cataractei.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: