Sari la conținut

Câte ouă mănânci într-o săptămână? Află care este cifra corectă

Chiar dacă tentaţia e mare, nu exagera cu ouăle, mai ales de Paște. Dacă mănânci mai mult de şase pe săptămână este extrem de riscant pentru sănătate.

Persoanele care consumă mai mult de şase ouă pe săptămână au un risc mai mare de a muri din diverse cauze, indică un studiu realizat pe bărbaţi şi publicat săptămâna trecută, în „The American Journal of Clinical Nutrition“.

Medicii români le recomandă adulţilor să se limiteze la două-trei ouă fierte pe săptămână şi să se asigure că sunt proaspete. Copiii, în schimb, pot consuma şi şase ouă pe săptămână, pentru că ei au un necesar de lipide mai mare. 


Colesterol din belşug
şi ateroscleroză

Cercetătorii americani au analizat consumul de ouă şi mortalitatea la un grup de peste 21.000 de bărbaţi cu vârste între 40 şi 86 de ani. Într-un interval de 20 de ani, medicii au completat chestionare anuale despre consumul zilnic de ouă, despre incidenţa atacului vascular cerebral şi a atacului de cord, diabet, nivelul colesterolului, consumul de alcool şi tutun. Bărbaţii care au mâncat mai mult de şase ouă pe săptămână au prezentat un risc cu 23 la sută mai mare de a muri din diverse cauze.

Nutriţioniştii explică faptul că un ou conţine aproximativ 200 de miligrame de colesterol.

„Oul este unul dintre alimentele cu cel mai mare nivel de colesterol. Consumate în exces, ouăle pot cauza ateroscleroză, care, la rândul ei, poate duce la o incidenţă crescută a atacurilor vasculare sau de cord“, afirmă Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Cabinetul de diabet şi obezitate Moşilor din Bucureşti.

Nivelul de colesterol din ouă nu diferă în funcţie de provenienţa lor. „Toate ouăle au colesterol mult. În plus, la cele de raţă şi de gâscă este nevoie de mai multă prudenţă, deoarece pot purta salmonela. Din acest motiv, aceste ouă trebuie fierte până se întăresc“, recomandă nutriţionistul Eduard Adamescu.

O persoană sănătoasă nu trebuie să consume mai mult de două-trei ouă pe săptămână. „Copiii nu au restricţii, pentru că ei au un necesar de lipide mai mare“, adaugă specialistul. Totuşi, nutriţioniştii nu le recomandă nici micuţilor mai mult de şase ouă pe săptămână.

Cel mai bun mod de preparare este fierberea. Ouăle mai pot fi pregătite în tigaie de teflon fără ulei sau făcute ochiuri româneşti în apă clocotită. Specialiştii mai recomandă să fii atent la termenul de valabilitate imprimat pe ouă şi să iei în considerare faptul că cele de ţară rezistă maximum două săptămâni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.