Sari la conținut

Câți ani trebuie să fi muncit pentru a ieși la pensie cu 4.500 de lei

pensie
Sursă foto: Ziarul de Iași
pensii recalculate

Pensie majorată cu 50% în urma recalculării. Un român, care iese la pensie în aprilie 2024, în vârsta de 63 de ani, a aflat o veste nemaipomenită cu privire la recalcularea pensiei sale. Are o pensie netă de 3.150 RON, care, după impozitul de puțin peste 100 RON, se ridică la o pensie brută de aproape 3.300 RON. Oare câți ani trebuie să fi lucrat pentru a ajunge la această sumă!

Acest pensionar, deși nu se regăsește în acest număr de ani lucrați, a primit puncte de bonus sau stabilitate în baza legii pensiilor. Cotizațiile sale de-a lungul anilor au adunat 52 de puncte de pensie, sugerând că a avut un salariu destul de bun în perioada vieții sale active. În temeiul legislației privind pensiile, punctele de pensie au un rol esențial în determinarea cuantumului pensiei, iar recalcularea pensiilor poate conduce la modificări importante ale veniturilor lunare ale pensionarilor. În cazul acestui pensionar, această recalculare a condus la o creștere substanțială, fiind un caz remarcabil.

Numărul de ani pe care trebuie să îi fi lucrat pentru o creștere de 50% a pensiei

Aspectul care transformă situația în una și mai interesantă este că pensionarul a muncit doar 35 de ani, număr care nu este socotit foarte mare de ani munciți, însă el va beneficia de o creștere considerabilă a pensiei. În conformitate cu noile reguli și cu formula de recalculare a pensiei, respectivul pensionar va primi 1 600 de lei în plus la pensie, o creștere de 50%. Noul calcul este unul surprinzător, în condițiile în care majorările de pensii se aplică mai ales persoanelor care au lucrat un număr mare de ani, între 35 și 45 de ani.

Pentru a putea ieși la pensie cu o sumă netă de 4.500 de lei, un cetățean român trebuie să cumuleze un număr corespunzător de puncte de pensie, determinate de salariul încasat în timpul vieții active și de numărul de ani munciți. Cum un punct de pensie are o valoare de aproximativ 75 de lei, pentru obținerea unei pensii nete de 4.500 de lei ar fi necesare circa 60 de puncte de pensie.

Formula de calcul a pensiilor se bazează pe:

  • Numărul de puncte de pensie acumulate.
  • Valoarea unui punct de pensie, stabilită de legislația în vigoare.

Puncte de stabilitate: 5X0,5 + 5X0,75 + 1 = 6,25 puncte de stabiltate
Total puncte = puncte stabilitate + puncte de contributivitate = 6,25 + 52 = 58,25 de puncte
Pensia brută = Total puncte X Valoarea punctului de referință care este 81 de lei: 58,25X 81 lei = 4.718 de lei
Pensia lui se va impozita cu 10% din ceea de depășește palfonul de 2.000 de lei. Va rezulta un impozit de (4.718-2.000)/10 = 2.718/10 = 271 lei.
Pensie netă = pensia bruta – impozit = 4.718 – 271 = 4.447 de lei.

Conform noii formule de recalculare a pensiilor, valoarea finală a pensiei se determină prin înmulțirea valorii punctului de pensie (VPR) cu numărul total de puncte acumulate de pensionar. În prezent, VPR are o valoare de 81 de lei.

Formula de recalculare a pensiei:

Pensia recalculată = VPR (81 lei) x Numărul total de puncte, scrie sursa.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel