Sari la conținut

Câți dinți are un om? Care este diferența între dinții de lapte și dinții adulți?

Sursă foto: arhiva Doctorul ZIlei
culoare dintilor

Știi câți dinți ai? În funcție de câteva aspecte cum ar fi dacă toți dinții tăi adulți au ieșit sau dacă ai avut vreodată îndepărtați sau deteriorați dinții, toți adulții au aproximativ același număr de dinți. Dinții sunt o parte importantă atât a structurii osoase, cât și a digestiei.

Fiecare dinte are trei straturi: smalțul, dentina și pulpa.

  • Smalț. Emailul este stratul exterior vizibil, alb. Această suprafață dură protejează straturile interioare ale fiecărui dinte de deteriorarea cariilor sau a rănilor. Smalțul este cel mai dur țesut din întregul corp.
  • Dentina. Acesta este stratul mijlociu al dintelui, care este cel mai asemănător cu țesutul osos. Dentina reprezintă cea mai mare parte a structurii dintelui. Are milioane de tuburi minuscule care îl conectează la sursa de viață a dintelui: pulpa.
  • Pulpă. Pulpa este miezul viu al fiecărui dinte și stratul cel mai interior. Pulpa este formată din sânge și nervi.

Partea dintelui de deasupra liniei gingiilor se numește coroană. Și partea dintelui de sub linia gingiei se numește rădăcină, care atașează dintele de osul maxilarului.

Câți dinți au bebelușii?

În medie, bebelușilor încep să le crească dinți în jurul vârstei de 6 luni. Dar nu este nemaivăzut să vezi un copil de 3 luni cu un dinte sau un copil de 1 an cu un singur dinte încă. Toți „dinții de lapte” ai unui copil ar trebui să existe între 2-3 ani.

Dinții de lapte sunt numiți și dinți primari sau de foioase, deoarece sunt temporari și cad. Un set complet de dinți de lapte este de 20 de dinți: 10 în partea de sus și 10 în partea de jos.

Primim dinți de lapte pentru că, în copilărie, gura noastră nu este suficient de mare pentru un set complet de dinți adulți, dar copiii încă au nevoie de dinți pentru a mesteca. Așadar, toți oamenii se nasc cu ambele seturi complete de dinți în maxilar. Mai întâi vin dinții de lapte și mai târziu, pe măsură ce copiii cresc, îi pierd și își câștigă unul câte unul dinții mai mari, adulți.

Chiar dacă dinții de lapte sunt „temporari”, este important ca aceștia să fie păstrați curați, astfel încât să fie sănătoși, pentru a menține sănătatea orală pe tot parcursul vieții. Cariile dentare din copilărie pot afecta negativ dinții adulți.

Spălați dinții de lapte ai copilului timp de 2 minute întregi, la fel cum o faceți și cu cei adulți.

Câți dinți au adulții?

Oamenii încep să-și piardă dinții de lapte și să-și facă set de adult încă de la vârsta de 5 ani. Adulții au 32 de dinți. Ar trebui să aveți acest set complet de dinți pentru adulți până la sfârșitul adolescenței.

Dinții adulți includ incisivii, caninii, premolarii și molarii:

  • 8 incisivi. Cei patru dinți din față din partea de sus și de jos sunt ascuțiți pentru a ține și tăia alimente. Incisivii vă ajută, de asemenea, să simțiți textura și tipul de mâncare pe care o consumați.
  • 4 canini . Dinții ascuțiți de sus și de jos se numesc dinți canini sau canini. Au cuspizi pentru a apuca și a rupe alimente.
  • 8 premolari. Acești dinți se află între canini și molari atât fizic, cât și ca formă. Premolarii arată ca molari, dar au doi cuspizi și uneori sunt numiți bicuspide. Premolarii taie si rupe alimentele.
  • 12 molari. Ai opt molari sus și jos. Au suprafețe largi de mestecat pentru a măcina mâncarea înainte de a fi în sfârșit înghițită. Aceasta include molari de minte, al treilea set de molari, care pot apărea până la vârsta de 20 de ani și sunt adesea îndepărtați.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel