Sari la conținut

Câți români preferă să-și facă asigurări medicale private

Pe piața din România există în jur de 20.000 de asigurări medicale private individuale și 200.000 de abonamente medicale contractate de către angajatori

Sistemul de sănătate românesc dispune de un mix de elemente obligatorii cât și voluntare/private de finanțare, dar sistemul de asigurari medicale private se află încă la început.

Datele cu privire la numărul persoanelor, care au ales o asigurare medicală privată, nu sunt raportate niciunei autorități, însă se estimează în jur de 15.000 – 20.000 de asigurări de sănătate private individuale. În plus, un număr estimativ al persoanelor, ale căror abonamente medicale au fost contractate de către angajator, ajunge la 100.000 – 200.000.

Există diferențe considerabile între țările europene, în ceea ce privește rolul unui asigurări medicale private individuale în cadrul sistemului de sănătate, precum și mărimea și funcționarea diferitelor piețe pentru asigurarea medicală privată individuală. Gradul de acoperire legală este dominant în toate țările, prin urmare piețele asigurărilor medicale private individuale sunt puternic influențate de normele și aranjamentele părții finanțate public a sistemului de sănătate. Înseamnă, de asemenea, că asigurările medicale private individuale joacă un rol modest în cadrul acestor piețe.

Comparând cifrele cheltuielilor private pentru sănătate ca procent din totalul cheltuielilor cu sănătatea, se poate observa că acestea variază între 30,6% și 20,5%, în mod constant între 1997 și 2003, înregistrând o ușoare creștere după aceea. O interpretare a acestei situații poate fi că asigurările medicale private individuale intrau pe piață, dar nu aveau o influență clară asupra cheltuielilor private; o altă interpretare ar putea fi că piața de “abonamente” s-a extins.

Un studiu privind sistemul asigurărilor medicale private individuale prezentat pe www.xprimm.ro arată că, în România, 87,5% din persoanele intervievate au avut intenția de a-și achiziționa o asigurare medicală privată individuală, iar 65,4% dintre ei consideră că un nivel de deductibilitate mai mare al primelor ar putea influența pozitiv decizia lor de cumpărare. Cu toate acestea, nu există date exacte cu privire la numărul sau tipul persoanelor care au ales o asigurare medicala privată. Se pare că angajatorii aleg, de obicei, abonamente de servicii medicale pentru angajați în detrimetul asigurărilor medicale private suplimentare.

Facilitățile fiscale acordate asigurărilor private de sănătate ar trebui să fie una dintre soluțiile cele mai urgente pe care statul român ar trebui să le ia în considerare. Dacă 10% din populația României, care își permite o asigurare privată de sănătate, nu ar beneficia de bugetul național de sănătate, datorită faptului că asiguratorul va acoperi toate cheltuielile, statul ar putea direcționa bugetul spre alte clase ale societății, care, din păcate, nu își pot permite o asigurare privată”, declară Zahal Levy, Președintele MediHelp International.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel