Sari la conținut

Cătina, la fel de bună ca iodul: Efecte incredibile în caz de radiații

Cătina, la fel de bună ca iodul: Efecte incredibile în caz de radiații. Potrivit cercetărilor științifice, cătina poate ține locul iodului fără probleme.

Un posibil accident nuclear, teama și o comunicare mai mult sau mai puțin defectuoasă au stârnit panică în populație, populația năvălindu-se în farmacii pentru a procura pastilele de iodură de potasiu.

Acestea se pot lua doar în cazul unui accident nuclear, nicidecum, așa, profilatic.

Cu aceleași efecte ca iodul s-ar părea că este cătina, un fruct cu un conținut mare de vitamina C, cu rol antioxidant, ce poate ține loc de iod. Alternativa naturală nu are nici efecte secundare, așa cum pot avea medicamentele cu iod.

Complex de vitamine și minerale

Pe lângă vitamina C, fructele de cătină mai sunt bogate în vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6 si B9), dar și vitaminele E, K, P si F.

Citeste si:

Mai mult, cătina conține și microelemente precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, acizi grași polinesaturați și carotenoide, beta caroten.

Potrivit unui studiu efectuat pe șoareci, ce a fost  publicat în 2017 de Journal of Radiation Research, pulpa și uleiul de cătină pot proteja organismul împotriva radiațiilor, având efecte extraordinare după iradiere.

„Sindromul gastrointestinal indus de radiații, inclusiv greața, diareea și deshidratarea, contribuie la morbiditatea și mortalitatea după expunerea la radiații medicale sau industriale.

Nu a fost aprobată nicio contramăsură sigură și eficientă împotriva radiațiilor pentru terapia clinică. În acest studiu, ne-am propus să investigăm potențialele efecte protectoare ale pulpei și uleiurilor de semințe de cătină împotriva leziunilor intestinale acute induse de radiații. (…)

În concluzie, uleiul de pulpă și uleiul de semințe de cătină protejează împotriva leziunilor intestinale la șoareci cauzate de radiații cu doze mari prin reducerea apoptozei celulare și a inflamației”, arată studiul citat de NCBI, notează DC Medical.

Dar lista beneficiilor pe care ni le oferă cătina este mult mai mare, printre acestea numărându-se: stimularea sistemului imunitar, protecția împotriva diabetului, sănătatea inimii etc.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.