Cauza apariției purpurii trombocitopenică imunologică, afecțiunea care provocoacă sângerări și învinețiri rapide

Afecțiune rară ce poate duce la apariția excesiva a vânătăilor și la sângerări spontane sau mai abundente, purpura trombocitopenică imună este o boală a sângelui caracterizată de un nivel anormal de scăzut de trombocite în sânge. Boala se dezvoltă atât la adulți, cât și la copii, iar persoanele afectate de această afecțiune sângerează și se învinețesc foarte repede.

Din fericire, evoluția medicinei a demonstrat caracteristicile unice ale celulelor stem în ameliorarea multor afecțiuni mai mult sau mai puțin grave.

Cauza apariției purpurii trombocitopenică imunologică

Purpura trombocitopenică imunologică, cunoscută anterior ca purpura trombocitopenică este o afecțiune caracterizată prin scăderea numărului de trombocite sau plachete sanguine sub limita inferioară normală.

Cauza acestei anomalii este o tulburare imună/autoimună, în care trombocitele sunt distruse ca urmare a prezenței anticorpilor dirijați împotriva unor componente membranare ale trombocitului. Trombocitele sunt celule (elemente) sanguine lipsite de nucleu, cu rol important în protecția împotriva sângerărilor la nivelul pielii și/sau mucoaselor. Riscul de sângerare crește direct proporțional cu scăderea numărului de trombocite.

Manifestările bolii

Purpura se poate manifesta la orice vârstă, copiii fiind cel mai adesea diagnosticați (se consideră chiar un vârf al incidenței) între 1-6 ani, în timp ce adulții (al doilea vârf al incidenței) între 30-40 de ani. Sângerările pot fi externe sau manifestate ca hemoragii în organe și țesuturi și pot apărea chiar spontan, în absența oricărei traume, existând risc fatal în cazul în care sângerarea este masivă și/sau în organe vitale (de exemplu, creier).
Alte simptome ale bolii pot fi:
• Culoarea purpurie a pielii. Persoanele afectate de boală vor observa că le apar vânătăi mari deși nu știu să se fi lovit;
• Mici puncte roșii sub piele, care sunt rezultatul sângerărilor;
• Epistaxis (sângerări nazale);
Sângerare în cavitatea bucală și/sau în jurul gingiilor;
• Ciclu menstrual abundent;
• Sânge în vărsături, urină sau scaun;
• Sângerare la nivel cranian, care poate pune viața în pericol.

Aplicabilitatea celulelor stem pentru purpura trombocitopenică imună

Într-un studiu de caz, patru pacienți, un bărbat și trei femei, cu vârste cuprinse între 26 și 54 de ani, au primit perfuzie intravenoasă de celule stem mezenchimale derivate din cordonul ombilical pentru a trata simptomatologia cauzată de purpura trombocitopenică imună cronică refractară.
Răspunsurile la transplant au fost obținute la toți cei patru pacienți la sfârșitul celei de-a doua săptămâni după transplant. Unul dintre pacienți a răspuns susținut după o singură transfuzie, fără a fi nevoie de nicio terapie suplimentară în timpul urmăririi. Ceilalți trei pacienți au avut o recidivă în decurs de 1 an de la prima transfuzie, dar au răspuns bine la a doua transfuzie. Astfel, numărul trombocitelor din sângele lor a crescut semnificativ, ameliorând simptomele bolii.

Care este rolul celulelor stem?

„Celulele stem sunt responsabile de menținerea sănătății noastre. Cele recoltate la naștere din sângele ombilicoplacentar sunt celule stem adulte, pe deplin dezvoltate – fundamentale pentru sistemul nostru imunitar și pentru sânge. Fiind recoltate la naștere, acestea reprezintă cea mai pură formă de celule stem, nefiind afectate de îmbătrânire sau de alți factori externi. Celulele stem sunt extrem de importante pentru organismul uman, deoarece ele se pot dezvolta în alte tipuri de celule (musculare, sanguine, ș.a.), care pot forma la rândul lor țestuturi și organe în corpul uman”, afirmă Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank.

Nașterea copilului reprezintă o șansă unică pentru sănătatea lui în viitor: doar în momentul nașterii poate fi colectată o sursă unică de celule stem din cordonul ombilical.

Recent Posts

Horoscop chinezesc: singurele două zodii care nu simt nimic în fața morții

Previziunile horoscopului chinezesc pentru începutul celei de-a cincea luni a anului anunță niște zile pline…

29 de minute ago

Lucruri puțin cunoscute despre răstignirea lui Iisus. Ce s-a întâmplat în momentul în care Mântuitorul Și-a dat ultima suflare

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. În timp ce mulți…

59 de minute ago

Ouă pe care ar trebui să le eviți! Medic: Pot genera o toxiinfecție groaznică

Ouăle ar putea fi contaminate cu bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella, care poate provoca…

o oră ago

Părintele Vasile Ioana: Mormântul lui Iisus Hristos este în fiecare biserică astăzi

Părintele Vasile Ioana a amintit despre importanța Prohodului Domnului, o slujbă la care credincioșii participă…

2 ore ago

Ce trebuie să ai în portofel în noaptea de Înviere. Lidia Fecioru: Ne va purta noroc

Ce trebuie să ai în portofel în noaptea de Înviere. Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a dezvăluit…

2 ore ago

„Am făcut un test ADN – fiul meu nu este copilul meu biologic, ar trebui să-i spun?”

Mărturisirea unui tânăr de 30 de ani despre rezultatele șocante ale unui test ADN a…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic