miercuri, martie 22, 2023

Cauze dureri de sân. Durerea de sân este semnul unei anomalii, tulburări sau boli mamare, de obicei nu al uneia grave sau chiar al unei afecţiuni care nu este a sânului, şi anume nevralgie, durere musculară pectorală, afecţiune toracică sau vertebrală sau poate fi semn de nevroză.

Cel mai des întâlnite afecțiuni ale sânilor sunt cele care nu omoară. Printre se află mastoza fibro sau sclerochistică, adenoza, sindromul premenstrual, mastodinia, mastalgia şi lista poate continua. Fibroadenoamele mamare sunt tumori benigne, adică nepericuloase, mai frecvente în adolescenţă, când concurează displaziile. Mastitele sunt inflamaţii ale sânului, produse de obicei de infecţii. Au justificare în timpul lactaţiei, dar în afara ei sunt complicaţii ale unei alte boli: chist, tumoare, dilataţii ductale.

Te-ar mai interesa: Dr. Alexandru Blidaru, renumit medic oncolog: „Cel...

Cauze dureri de sân

Traumatismele sânului nu sunt aşa rare cum ar părea, mai ales hematoamele. Dezvoltarea anormală a sânului, adică sânul prea mic, prea mare, poziţionat prea sus sau prea jos, este mai degrabă o tulburare decât o boală. Judecând după amploarea pe care o ia chirurgia plastică, putem spune că această tuburare este în creştere, desigur cauza fiind lipsa unui consens asupra normalităţii.

Displaziile dau cel mai frecvent dureri de sân, mai ales premenstrual. Acestea sunt prelungite, adesea cu caracter de usturime, arsură, împunsătură, mergând adesea sub braţ, accentuate de presiune sau de libertatea sânilor sub bluză. De multe ori sânul este plin de noduli, dureroşi în ultima parte a ciclului, uneori pierde câteva picături de secreţie brună, gălbuie sau verzuie, care pătează. Mersul la mare, pilula de a doua a zi, supărările şi stresul pot accentua simptomatologia. La ecografie apar chisturi ce pot fi tratate medicamentos sau evacuate cu ajutorul unei puncţii.

Te-ar mai interesa: Focar de paralizie în Europa, provocat de operaţii...

Tratament cu antibiotic

Mastitele sunt însoţite de dureri mari, apariţia unei umflături mari şi roşii în sân, foarte dureroasă la apăsare, caldă, adesea cu febră şi stare generală proastă. Când apare în timpul alăptării, primele gesturi trebuie să fie golirea sânului şi compresele reci. Ecografia va lămuri dacă s-a format un abces. Tratamentul antibiotic, antiinflamator şi golirea sânului sunt suficiente. Dacă picăturile de lapte trec printr-o compresă fară să lase grunji, laptele este încă bun pentru micuţ, în caz contrar avem şi puroi în lapte, iar alimentarea bebeluşului din sânul respectiv trebuie oprită.

Te-ar mai interesa: Cancer colorectal. Trebuie evitate cu orice preț a...

Dacă mastita apare în afara perioadei de lactaţie, trebuie tratată cu rece, antibiotic, antiinflamator şi investigat sânul de îndată ce s-a liniştit inflamaţia, în căutarea unui obstacol: cicatrice intramamară, papilom, tumoare, chist. Iarăşi ecografia şi RMN-ul sunt cel mai elocvente, în plus, pe sânul de abia dezinflamat, mamografia determină dureri serioase sau poate ajuta infecţia să difuzeze în zonele învecinate. Uneori ceea ce pare infecţie este o mastită carcinomatoasă, formă agresivă de cancer.

Te-ar mai interesa: Încep să se adeverească previziunile lui Nostradam...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private