Sari la conținut

Cauzele cancerului de stomac mai puțin cunoscute. Boala afectează în special locuitorii din ACESTE zone ale lumii

cancer
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptome cancer de stomac

Cancerului de stomac este considerat a fi al cincilea cel mai frcevent tip de cancer din lume. În ceea ce privește cauzele, printre cei mai cunoscuți factori de risc se numără vârsta (peste 60 de ani), sexul (bărbați) și un istoric familial al bolii.

Excesul de greutate, consumul de alcool, fumatul și operația anterioară la stomac cresc, de asemenea, riscul.

Deși ce cauza reală a cancerului de stomac rămâne evazivă pentru știință, este sigură asocierea acestei boli cu o bacterie numită Helicobacter pylori sau H. pylori.

Helicobacter pylori
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Legătura dintre Helicobacter pylori și cancerul de stomac

Infecția cu H. pylori crește semnificativ șansele de a dezvolta cancer de stomac. O infecție cu H. pylori dăunează țesuturilor stomacului și provoacă inflamație care poate duce la ulcere și, în unele cazuri, cancer gastric.

Potrivit dr. Sunnie Kim, profesor asistent de oncologie medicală în cadrul Școlii de Medicină al Universității din Colorado, incidența H. pylori este mult mai mică în țările mai dezvoltate. 

„Această bacterie este un factor de risc semnificativ în cancerul de stomac și este încă răspândită în țările în curs de dezvoltare, unde încă lipsesc măsurile sanitare și apa curată”, a spus expertul.

Pe tema semnificației geografice, a fi originar din Asia de Est, Europa de Est și America de Sud și Centrală este, de asemenea, considerat un factor de risc. Cancerul de stomac este mai frecvent în aceste țări, dar mai puțin frecvent în Africa și America de Nord.

Murături
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

Factori mai puțin cunoscuți asociați cu cancerul de stomac

  • Dieta are un impact semnificativ asupra somnului, asupra nivelului de energie și asupra sănătății generale. Se pare că cancerul de stomac ar putea fi, de asemenea, legat de alegeri alimentare slabe.

Consumul de cantități mari de alimente murate, sărate sau afumate,  consumul de carne procesată sau la grătar, lipsa consumului de fructe (în special fructe citrice) și legume au fost toate legate de incidența cancerului gastric.

Conform unui studiu din 2022 publicat în Nutrients, aportul excesiv de sare ar putea promova colonizarea H. pylori în stomac. Prea multă sare vă poate irita mucoasa stomacului și duce la leziuni și, în cele din urmă, la cancer de stomac.

Cercetările legate de alimentele conservate în sare și prevalența cancerului de stomac s-au concentrat până acum pe Asia, în special Japonia și Coreea.

Acest lucru se datorează faptului că multe dintre alimentele tradiționale din aceste țări sunt conservate prin sărare și fermentare, mai degrabă decât prin refrigerare, ca în multe țări din Occident.

  • În afara dietei, ceea ce s-ar putea să nu știi despre cancerul gastric este că acesta este, de asemenea, legat de expunerea la azbest și de lucrul în industria cărbunelui, metalelor și cauciucului.

Mediile prăfuite și cu temperaturi ridicate sunt, de asemenea, considerate asocieri.

Semne de cancer gastric

Pe lângă factorii de risc, este important să fii conștient de semnele ascunse ale cancerului de stomac pe care nu ar trebui să le ignori, cum ar fi:

  • indigestia,
  • durerile de stomac,
  • fecale asemănătoare gudronului,
  • pierderea în greutate inexplicabilă.

Dacă aveți acest set de simptome, este o idee bună să fiți examinat de un medic.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel