Sari la conținut

Cauzele care duc la respingerea unui implant dentar

Cauzele care duc la respingerea unui implant dentar.

Tratamentul cu implant dentar reprezintă o procedură sigură și eficientă pentru a înlocui un dinte sau mai mulți dinți lipsă. Potrivit specialiștilor, implantul dentar este singura soluție care redă în proporție de 98-99% funcționalitatea și estetica dintelui natural.

 Însă, ca la orice procedură medicală, există riscuri.

Un studiu recent realizat de Asociația Americană a Endodonție arată că rata de eșec a tratamentelor cu implant dentar este de minim 1,6%. Astfel, din cele 129 de proceduri de implant dentar analizate doar două au prezentat semne de respingere, ceea ce demonstrează că dacă tratamentul este efectuat de un medicul specialist șansa de succes este foarte mare.

Alte studii au raportat o rată de eșec de până la 5%, care este considerată, de asemenea, mică, însă este important să știm care sunt principalele cauze care pot conduce la respingerea unui implant dentar.

Iată care sunt principalele cauze care conduc la respingerea unui implant dentar:

Bolile sistemice

În acest caz este vorba despre boli cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul sau pneumonia bacteriană. Bolile sistemice complică, de obicei, orice intervenție chirugicală și conduc în majoritatea cazurilor la respingerea unui implant dentar. Alte afecțiuni precum cancerul, atât în faza acută cât și în remisie, măresc și ele considerabil riscul ca un implant dentar să fie respins.

Diverse alergii

Alergiile pot contribui, de asemenea, la respingerea unui implant dentar. În anumite situații, pacienții pot dezvolta o intoleranță la materialul din care este realizat implantul dentar, în special la cele din titan, lucru dovedit de numeroase studii (International Journal of Implant Dentistry). În acest caz se poate ajunge la respingerea materialului respectiv de către organism.

În schimb, implanturile dentare realizate integral din ceramică sunt din ce în ce mai utilizate de pacienții cu hipersensibilitate. Astfel, în cazurile în care există alergii și sensibilități, implanturile din ceramică dentare NobelPearl® și Straumann Pure Ceramic® reprezintă o alternativă nouă și unică la implanturile din titan.

Oxidul de zirconiu din care sunt realizate atrage mai puțină placă bacteriană, asigurând astfel condiții corespunzătoare pentru o bună sănătate orală.

Nerespectarea indicațiilor medicului stomatolog

Un rol important în succesul tratamentului cu implant dentar îl are respectarea unei igiene orale corespunzătoare după intervenție. Recomandarea medicului stomatolog este periajul și folosirea aței dentare după fiecare masă. De asemenea, folosiți apa de gură pentru a clăti orice resturi alimentare.

Fumatul, consumul de alcool și bruxismul pot afecta rata de succes a implantului dentar, astfel că trebuie evitate.

Nerespectarea acestor reguli de igienă orală și ignorarea sfaturilor medicului stomatolog pot duce la respingerea unui implant dentar.

Calitatea slabă a implanturilor folosite

O altă cauză care poate conduce la respingerea unui implant dentar este calitatea materialului din care acesta este realizat. Atunci când materialul nu este de calitate sau atunci când implantul nu a fost realizat corespunzător pot apărea complicații majore, care se pot solda, uneori, și cu respingerea implantului. Din acest motiv, alegerea clinicii și a medicului implantolog pentru efectuarea tratamentului vor face diferența în limitarea riscului de respingere a implantului dentar.

Așa cum am menționat anterior, implantul din ceramică dentară NobelPearl® are o rezistență dovedită și oferă o mai mare flexibilitate de restaurare în comparație cu implanturile ceramice dintr-o bucată sau cimentate. NobelPearl® este proiectat pentru stabilitate primară și se folosește pentru o gamă largă de indicații, de la un singur dinte la mai mulți.

„Alegem implantul Nobel pentru calitatea lui premium, dar și pentru beneficiile pe care le oferă în soluțiile de tratament unitare sau în cazul sistemului All-on-4. Implantul dentar Nobel Biocare oferă mai mult decât un zâmbet, este, practic, o șansă la o nouă viață pentru pacient. Este o alegere care oferă siguranță și validare internațională prin studii științifice publicate în jurnale acreditate.”, spune dr. Alexandru Georgescu, medic implantologie dentară/parodontologie DENT ESTET.

În concluzie, cel mai bun mod de a preveni eșecul unui implant dentar este planificarea corectă a tratamentului. Pentru ca medicul implantolog să poată face asta, pacientul trebuie să-i ofere acestuia toate informațiile privind starea sa de sănătate.

Este important ca decizia de a urma un tratament cu implant dentar să se facă în baza unei analize a clinicilor și reputației medicilor implantologi și de protetică dentară, precum și a gradului de satisfacție a foștilor pacienți.

Astfel, experiența echipei de medici în implantologie și protetică dentară este cea care va va determina de fapt rata de succes a tratamentului cu implant dentar în funcție de starea de sănătate și particularitățile fiecărui pacient.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel