joi, iunie 1, 2023

Pentru femeile care au trecut de pubertate, dereglările de menstruație pot ascunde boli grave, de la anemie și probleme hormonale până la fibroame uterine și tumori ovariene. Durerile sunt însă semn de fertilitate.

„Lipsa menstruației poate semnala boli care pot fi controlate cu medicamente, cum ar fi cele ovariene, însă există și afecțiuni care necesită mai mult de atât. De exemplu, și stresul poate cauza lipsa menstruației iar în acest caz e nevoie de consult la psiholog”, explică Eugen Tănase, șef secție obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic CF2 din Capitală.

Te-ar mai interesa: Nu reușești să dormi noaptea? Lipsa acestui nutrie...

Menstruația abundentă este și ea o dereglare și poate semnala boli serioase. „Poate indica prezența unor fibroame, tumori ovariene. Nicio mentruație în exces nu trebuie lăsată neinvestigată. Femeile care au astfel de probleme trebuie să-și facă o ecografie și dacă e nevoie un chiuretaj biopsic (procedeu prin care se recoltează din cavitatea uterină un fragment de endometru care este supus unui examen anatomopatologic pentru a se vedea dacă tumora este benignă sau malignă”, recomandă medicul Eugen Tănase.

Un ciclu menstrual abundent mai poate apărea și în perioada de lăuzie (mai ales dacă proaspăta mămică nu alăptează). Medicii atrag atenția că un ciclu prea abundent conduce la anemie din cauza faptului că organismul pierde o cantitate mare de sânge pe care nu poate să o recupereze printr-o alimentație obișnuită. În acest caz este nevoie de alimente cu un aport mai mare de fier și de suplimente.

Te-ar mai interesa: Cancer tiroidian: un simptom ȘOCANT tăcut care poa...

ngerările suspecte, risc de cancer de endometru

„Uneori, sângerările între menstruații nu ascund patologii grave, acestea putând fi normale deoarece în timpul ovulației (de regulă, la două săptămâni de la mentruație), sângerarea e inofensivă”, adaugă ginecologul Eugen Tănase.

Sângerarea între menstruații poate apărea și ca urmare a administrării de pastile anticoncepționale. În schimb, la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani, sângerările care se repetă mai multe luni pot ascunde cancer de endometru.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: Planul alimentar pentru slăbire gar...

Micile dureri pe care femeile le au la ciclu pot arăta, însă și că funcţionează normal din punct de vedere hormonal. Acestea pot fi combătute cu pastile. Aproape jumătate dintre femeile tinere au dureri la menstruaţie. Dacă sunteţi în această categorie, nu este semn rău, spun medicii ginecologi, întrucât lipsa durerilor înainte de menstruaţie se întâlneşte frecvent la femeile infertile. „Ciclurile fără durere sunt cele fără ovulaţie“, a explicat medicul ginecolog Irina Pacu, de la Spitalul „Sf. Pantelimon“ din Bucureşti.  Totuşi, nici durerile foarte intense nu sunt normale. Acestea se pot asocia cu endometrioza, o afecţiune care determină infertilitate.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă că ai deficit de potasiu – m...

Menstruațiile dureroase pot fi provocate de contracțiile musculaturi uterine, proces favorizat de procese inflamatorii. O astfel de menstruație poate ascunde în primul rând endometrioza (leziuni la nivel ovarian). Această boală poate să apară inclusiv la femei de 20 de ani. Dacă nu este depistată și tratată la timp se complicații poate cauza sterilitate.


Trataţi-vă cu antispastice

Te-ar mai interesa: Metapneumovirusul uman, noul virus ucigaș.  Simpto...

Dacă vă doare capul, burta, aveţi senzaţie de greaţă, dureri de spate, transpiraţi mai mult şi nu puteţi dormi noaptea, dar durerile sunt de o severitate moderată, nu este cazul să vă îngrijoraţi.

Medicii de familie şi ginecologii vă sfătuiesc să ţineţi un calendar, pentru a avea o idee mai clară asupra zilei în care urmează să aveţi menstruaţie şi să luaţi medicamente antispastice şi antiinflamatorii cu două-trei zile înainte. „În cazul femeilor care experimentează dureri severe este mai eficient consumul de anticoncepţionale“, a recomandat ginecologul Irina Pacu.

După prima sarcină este posibil să scăpaţi de crampe

Durerile la ciclu nu se corelează neapărat cu o boală sau cu o anomalie fizică şi se manifestă, de obicei, în primul an de la apariţia primei menstruaţii.

  • Datele statistice arată că, în primul an, 38% dintre fete au dureri menstruale, iar în al doilea şi în al treilea an, 20% dintre ele experimentează astfel de neplăceri.
  • În total, la aproximativ 80% dintre femeile cu dismenoree (menstruaţie însoţită de dureri), debutul este în primii trei ani de la apariţia ciclului. Durerile încep să scadă în intensitate odată cu îna – intarea în vârstă şi, uneori, dispar după prima sarcină, datorită unor modificări hormonale care intervin în organism.

SOLUŢII NATURALE

Medicii atrag atenţia că nu doar medicamentele sunt importante pentru a calma durerile menstruale, ci şi modificarea stilului de viaţă.

Toate acestea pot ajuta la reducerea severităţii simptomelor din timpul ciclului menstrual. Din regimul alimentar este bine să nu lipsească fructele, legumele şi cerealele. Altfel riscaţi să vă constipaţi, iar î n timpul ciclului să experimentaţi diareea, din cauza presiunii care se exercită în zona abdominală.

Alte măsuri complementare sunt reducerea consumului de cafea, administrarea de calciu şi magneziu, băile călduţe şi aplicarea de comprese calde.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private