marți, iulie 27, 2021

Un bebeluș diagnosticat cu o formă rară și severă de hernie diafragmatică, o boală care face ca organele abdominale să fie poziționate anormal în cutia toracică, a fost operat cu succes. Bebelușul avea

șanse minime de supraviețuire, însă în urma operației suferite la câteva zile după naștere, copilului i-au fost repoziționate organele în abdomen, iar acum se recuperează rapid.

Raluca Șerban a aflat că bebelușul ei suferă de o boală teribilă, care îi poate fi fatală copilului, în a 31-a săptămână de sarcină. Medicii din Iași, localitatea de origine a familiei, nu i-au dat nicio șansă bebelușului, însă mama a respins diagnosticul și a început să se documenteze intens despre boală pe Internet.

„Medicii de la Iași nu ne-au dat nicio speranță, însă noi am refuzat să credem că bebelușul nostru

suferă de această boală. Am ajuns la doctorii din Bucuresti care ne-a confirmat diagnosticul, dar ne-au dat speranțe. Tot timpul am căutat să fim pozitivi, iar copilul acesta ne-a produs o mare bucurie”, a declarat Raluca Șerban, mama lui Tudor.

 

 Un caz de hernie diafragmatică congenitală rară

 

Pentru medici cazul lui Tudor a fost o adevărată provocare. Imediat după nașterea prin cezariană, care a avut loc pe 1 iulie, copilul a fost intubat și transportat în siguranță în Secția de Terapie Intensivă Neonatologie, unde a fost ventilat mecanic. Conform protocolului de evaluare

a copiilor diagnosticați cu hernie diafragmatică congenitală, Tudor a fost investigat complet, efectuându-se o serie de teste. Radiografia pulmonară a evidențiat că întreg hemitoracele drept era ocupat cu anse intestinale și o porțiune din ficat, ceea ce reprezenta un prognostic sever.

De îndată ce copilul a fost stabilizat, în a 6-a zi de viață, Dr. Dan Cristea a efectuat intervenția chirurgicală de reparare a defectului la nivelul diafragmului.

A fost o operatie complexă, din cauza localizării breșei pe partea dreaptă, ceea ce a făcut ca abordul să fie unul dificil. Defectul a

fost unul mare, jumătate din ficat și aproape 90% din intestine fiind herniate în torace. Organele migrate au fost repoziționate în abdomen, iar diafragmul a fost reconstruit. Astfel, spatțul creat în torace va permite plămânilor să continue să crească, copilul putând experimenta o dezvoltare compensatorie a plămânului până la vârsta de 8-9 ani, a declarat dr. Dan Cristea, șeful Secției de Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului Băneasa.

 

Repoziționarea organelor și reconstrucția diafragmului

 Operația a durat două ore, timp în care medicii au reușit să îi „așeze” organele

în poziție normală. Printr-o incizie efectuată pe linie mediană, organele abdominale din cutia toracică au fost repoziţionate înapoi în abdomen, iar diafragmul a fost reconstruit. Astfel, spaţiul creat în torace va permite plămânilor să aibă o dezvoltare normală în continuare. Pentru copiii cu defecte mari ale diafragmului, așa cum a fost cazul lui Tudor, sau chiar cu lipsa completă a acestuia pe o anumită

parte, breşa este închisă, folosindu-se o meşa sintetică. Pe măsura ce copilul creşte, medicul chirurg se va asigura, în urma unor controale regulate, că meşa rămâne intactă.

Din echipa de medici care l-au îngrijit pe Tudor au făcut parte și dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie, dr. Alina Ilici, medic primar neonatolog, și dr. Daniela Brandabur, medic primar Anestezie-Terapie Intensivă.

 

Cum ajung organele abdominale în torace

Hernia diafragmatică congenitală se caracterizează prin dezvoltarea incompletă a diafragmului, muşchiul care separă cavitatea abdominală de cea toracică şi care are un rol foarte important în respiraţie. Defectul apare devreme în sarcină, în primele săptămâni, şi este mai frecvent pe partea stângă a diafragmului. Este o malformaţie congenitală care apare la un nou-născut din 2500.

La copiii cu hernie diafragmatică congenitală, breşa din diafragm permite ca organele din abdomen- intestinele, stomacul, ficatul sau splina, să se deplaseze în torace. În consecinţă, plămânii nu vor avea suficient loc să se dezvolte şi să crească complet, o condiţie numită hipoplazie pulmonară. Cu cât defectul este mai mare şi cu cât organele abdominale stau mai mult în torace, cu atât mai severă va fi afectarea plămânilor. Când plămânii nu se dezvoltă adecvat în timpul sarcinii, este dificil pentru          nou-născut să respire la naştere.

Dacă nu este tratată, hernia diafragmatică congenitală este o afecțiune severă, amenințătoare de viață în 40-62% din cazuri. In ultmii ani, ca urmare a progresului în ceea ce priveste tratamentul chirurgical si a îngrijirii specializate, șansele de supraviețuire s-au îmbunătățit considerabil, ajungând în prezent la aproximativ 80% în spitalele cu experiență în astfel de cazuri.

Ultimele stiri

Parteneri
Ai gasit o seringă participantă la tombola. Click pe ea pentru a o colecționa.