Sari la conținut

Cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Rafila: ”Vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical”

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Vineri, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a efectuat o vizită la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București, în cadrul căruia este în curs o anchetă cu privire la morțile survenite în spital.

La începutul vizitei, Rafila a precizat că va sta de vorbă cu membrii echipei de inspecție și reprezentanții conducerii spitalului, pentru că dorește să știe cu exactitate modul în care se desfășoară activitatea în unitatea de terapie intensivă și dacă sunt elemente care ar putea să pună la îndoială calitatea asistenței medicale.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a afirmat, vineri, că se vor face statistici pentru a se stabili dacă a apărut o acumulare de cazuri, respectiv de decese, la Spitalul Pantelimon sau în alte spitale, în perioade mai scurte de timp. Vineri, ministrul Sănătății a mers la Spitalul Sfântul Pantelimon, aflat în anchetă în urma unor acuzații potrivit cărora 20 de pacienți au murit în urma administrării necorespunzătoare a unui medicament.

”Abia acum a început această investigaţie, lăsaţi-ne să ne facem treaba. Vreţi nişte rezultate credibile, nu care să fie discutabile, şi noi vrem acelaşi lucru. Lucrăm cât putem de repede, nu vreau să ne facem angajamente, prefer să vă dau informaţii”, a spus ministrul înainte de vizita la spital.

Alexandru Rafila a afirmat că va vorbi cu echipa de management și cu conducerea spitalului.

”Vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea în această secţie de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical. O să mă duc împreună cu doamna preşedintă a Colegiului Medicilor din Bucureşti, pentru că dânsa împreună cu mine are două tipuri de responsabilităţi”, a precizat Rafila.

”Avem o responsabilitate, prima, pentru pacienţi şi să fie clară chestiunea asta. Noi răspundem pentru calitatea îngrijirilor şi pentru siguranţa pacienţilor. Şi cea de-a doua, care este la fel de importantă (..) este legată de prestigiul profesional şi de siguranţa exercitării profesiei de către medici. Lucrul ăsta este foarte important pentru că, pe baza apărării prestigiului profesional şi pe baza încrederii pe care oamenii o au în medici, şi satisfacţia pacienţilor şi siguranţa serviciilor se echilibrează. Cele două nu pot funcţiona unul fără celălalt. Nici medicii inu pot lucra cum trebuie fără încrederea pacienţilor şi nici pacienţii nu pot primi servicii de bună calitate dacă nu au încredere în medici. Trebuie să înţelegem că nu discutăm despre tabere opuse, medici şi pacienţi ci despre medici şi pacienţi care împreună pot să dea coerenţă actului medical”, a mai declarat ministrul Sănătăţii, potrivit RTV.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel