luni, aprilie 12, 2021

Persoanele care nu se pot abține să nu-i ironizeze pe cei din jur au șanse mari să dezvolte o demență, arată un studiu publicat în jurnalul de Neurologie din SUA.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie,

analizând peste 1.400 de oameni cu vârsta de 70 de ani. Fiecare participant a trecut printr-un examen de depistare a demenței și un interviu menit să determine nivelul cinismului.

Pentru a măsura cinismul, subiecții au fost rugați să spună dacă sunt sau nu de acord cu unele afirmații precum: „Cred că cei mai mulți oamenii își urmăresc scopul’ sau “Consider că e mai bine să nu ai încredere în nimeni”.

Oamenii de știință au comparat mai apoi punctajele și i-au împărțit în funcție de gradul de cinism, de la cel mai mare la cel mai mic. Opt ani mai târziu, circa 620 dintre participanți

au repetat examinarea pentru demență. Rezultatele au fost mai mult decât grăitoare: cei extrem de cinici au dezvoltat un risc de trei ori mai mare pentru această boală psihică decât restul.

Din 164 de subiecți cu grad mare de cinism, 14 aveau simptome ale demenței, comparativ cu 9 bolnavi din 212 catalogați ca fiind ușor cinici.

În plus, cinismul a fost legat și de apariția unor probleme de inimă.

“Aceste rezultate arată clar că personalitatea ne influențează sănătatea”, explică autoarea studiului, Anna-Maija Tolppanen, de la Universitatea Finlandeză din Kuopio.

Ultimele stiri

Parteneri