joi, februarie 9, 2023

Tuturor ni s-a întâmplat să simțim o durere sau un disconfort în piept, la un moment dat. Deși în cele mai multe cazuri, cauza este o infecție respiratorie, atunci când vă confruntați des cu acest simptom, e indicat să mergeți la medic.

Despre durerile în piept

Dacă simțiți o durere puternică ce iradiază în spate, este un semn rău.  O afecțiune severă este disecția de aortă (ruptura unui perete al vasului mare care duce sângele de la nivelul inimii îin periferie). Aceasta se manifestă prin durere toracică intensă, sfâșietoare la nivelul toracelui, poate iradia în spate, are risc crescut de deces și apare la pacienții cu hipertensiune arterială severă și factori de risc cardiovascular, dar și la tineri cu anomalii ale țesutului conjunctiv și aortă dilatată (sindrom Marfan etc.).

Te-ar mai interesa: Primele cuvinte ale Ecaterinei, fetița preotului N...

Dacă durerile în piept se simt ca niște înțepături și sunt însoțite de amorțirea unui braț, cea mai comună cauzaă este o duere musculară. Dacă durerea se intensifică atunci când schimbați poziția sau când respirați adânc, aceasta este cu siguranță cauza.

Dacă durerea este generalizată și te simți mai bine atunci când te ridici în picioare, poate fi semn că stratul care acoperă inima este puțin inflamat. Această afecțiune poartă denumirea de pericardită și este cauzată de febră, congestie nazală sau durere în tot corpul. În acest caz este important să mergeți cât mai repede la medic.

Te-ar mai interesa: Un medic din Cuba dezvăluie rețeta naturală pentru...

Cum faceți diferența între tipurile de dureri în piept?

Angina of the chest

Înțepături în peipt

Acestea sunt cauzate de inflamația mușchilor din cauza exercițiilor fizice greșite. Acest tip de durere este puternică și se intensifică la schimbarea poziției și când respirați adânc. Poate fi ameliorată cu ajutorul anti-inflamatoarelor.

Arsuri în piept

Refluxul gastro-esofagian poate determina arsuri în zona sternului, însă acestea apar de obicei după o masă copioasă și în poziție orizontală în pat, spre deosebire de durerea cu caracter de arsură/presiune/greutate/gheară din angina pectorală care apare la efort fizic, poate iradia spre gât/mandibula/umăr și braț stâng și cedează la încetarea efortului sau la nitroglicerină.

Te-ar mai interesa: ALERTĂ ALIMENTARĂ! Chipsuri contaminate cu o subst...

Dacă durerea în piept apare după o viroză, după un episod febril, este însoțită de tuse, influențată de poziția corpului și respirație, trebuie exclusă prezența lichidului în jurul inimii sau plămânului prin ecocardiografie, respectiv radiografie toracică dacă există modificări la examenul clinic. Același tip de durere poate fi întâlnită când un cheag mic de sânge ajunge în plămân determinând infarct pulmonar. Când acest cheag este mare, poate determina lipsa de aer, pierderea stării de conștiență și risc crescut de deces.

Te-ar mai interesa: Mircea Badea: „Am venit la emisiune și în cârje...

Durere puternică însoțită de transpirații, lipsa aerului

Durerea în infarctul miocardic este de obicei foarte intensă, poate fi însotită de lipsa aerului, transpirații, grețuri și vărsături, pierderea stării de conștiență. Ea poate iradia la nivelul gâtului, umărului și brațului stâng, epigastrului. O astfel de durere la o persoană cu factori de risc cardiovascular trebuie să alarmeze pacientul și necesită solicitarea ambulanței.

Te-ar mai interesa: ȘOC DE PROPORȚII ÎN PRO TV! Jurnalist celebru anch...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private