Sari la conținut

Ce afecțiuni pot fi tratate cu produsele preparate în farmacii

Produsele magistrale, preparate local într-o farmacie, asigură un tratament cu adevărat individualizat pentru pacient, adaptat afecţiunilor şi particularităţilor sale, permit combinarea unor substanţe care nu se găsesc în produsele industriale în aceeaşi formulă, nu conţin conservanţi, parabeni, parfumuri şi au un preţ mult mai accesibil decât produsele industriale.

Melania Arhipescu, Farmacist Specialist Dona, ne explică beneficiile produselor preparate în unnamedfarmacie:

Preparatele magistrale pot acoperi o gamă variată de afecţiuni dermatologice (acnee, psoriazis, pitiriazis, eczeme, lichen plan, alopecie, dermatita seboreica, eritem fesier, micoze, calosuri, veruci), ginecologice (pentru tratarea unor infecţii (cervicite, vaginite, vulvo-vaginite, balanite, infecţii HPV etc.) sau din sfera ORL (IACRS, rinite, candidoze bucale, afte bucale, stomatite, otite). De asemenea, se prescriu destul de des reţete de pulberi divizate pentru bebeluşi, pentru boala de reflux gastro-esofagian, pentru diverse malformaţii cardiace din naştere (corectate sau nu chirurgical) sau pentru icter neo-natal. Alte diagnostice întâlnite în practica farmaciei noastre pentru care se pot realiza preparate magistrale sunt ulcerele varicoase (unguente cu antibiotic, substanţe cicatrizante şi care îmbunătăţesc circulaţia sangvină locala), hemoroizi (unguente sau supozitoare rectale), fisuri anale (unguente sau badijonaje fesiere cu glicerină).

Care sunt cele mai cerute preparate magistrale?

Privitor la preparatele magistrale, cele mai multe cereri vin de la medici dermato-venerologi (creme, unguente, soluţii), ginecologi (supozitoare intravaginale – ovule, creionaşe vaginale, unguente), medici de familie, pediatri sau ORL-işti (suspensii pentru badijonaje bucale/gingivale, pulberi divizate pentru bebeluşi, soluţii pentru aerosoli etc.), chirurgi (unguente pentru fisuri anale sau supozitoare pentru hemoroizi). Mai rar se întâlnesc şi prescripţii pentru preparate de uz intern precum soluţii hemostatice, soluţii antialergice sau siropuri pentru copii cu amestec de antitusive, bronhodilatatoare, antialergice.

La ce folosesc preparatele  oficinale si care sunt cele mai cerute?

Medicamentele oficinale se prepară în farmacie, după o formulă bine stabilită, care este înscrisă în farmacopee. Se prepară în cantităţi mai mari din care se pot face diviziuni şi se pot elibera şi fără prescripţie. Aceste preparate au o durată de păstrare mare, o largă utilizare şi sunt destinate a fi utilizate pentru afecţiuni dermatologice, afecţiuni din sfera ORL, ginecologice. Iată câteva exemple:

  • Pasta cu apă – se foloseşte în special la copii, pentru dermatite, urticarie, vărsat de vânt. Acţionează prin calmarea pruritului şi uscarea secreţiilor. La copiii sub 6 luni se utilizează varianta fără mentol.
  • Glicerina boraxată cu nistatin şi anestezină – se foloseşte pentru gingivite, stomatite, afte bucale sau candidoze orale.
  • Glicerina cu anestezină 1% – se foloseşte pentru calmarea durerilor gingivale provocate de erupţia dentară la bebeluşi.
  • Colargolul – se foloseşte pentru instilaţii nazale în caz de congestie nazală, secreţii nazale purulente la copii, în contextul unor infecţii respiratorii superioare.
  • Ovulele cicatrizante – se prescriu pentru refacerea mucoasei cervicale după cervicite cauterizate.
  • Soluţiile antiseptice – se folosesc pentru curăţarea rănilor, tăieturilor, zgârieturilor, cu deosebirea că soluţiile ce conţin alcool (alcool iodat, tinctura de iod) nu se pun direct pe rană, ci doar pe pielea din jurul acesteia, soluţiile apoase (rivanol, mercurocrom, apa oxigenată) se pot aplica direct pe rana deschisă.
  • Crema cu săruri – se foloseşte pentru curăţarea tenului de imperfecţiuni, pete, are şi rol de exfoliere a ţesutului mort.
  • Crema cu vitamine – se foloseşte pentru ten uscat, pentru hrănire şi hidratare.
  • Spirtul de faţă – curăţă faţa, exfoliază stratul de celule moarte, îndepărtează impurităţile de pe ten.

 

Care sunt clienţii fideli produselor preparate local?

Cei mai fideli pacienţi sunt părinţii, care folosesc produsele pentru copiii lor, vârstnicii, care sunt fideli preparatelor cosmetice precum: spirt de faţă, cremă cu săruri, cremă cu vitamine şi cei diagnosticaţi cu afecţiuni dermatologice cronice (gen psoriazis).

 

Care sunt preţurile produselor preparate local?

Preparatele realizate local au un preţ de vânzare foarte accesibil şi sunt mult mai ieftine decât multe produse industriale asemănătoare sau destinate aceloraşi afecţiuni. Un preparat magistral, în functie de compoziţie şi de complexitatea preparării, poate să aibă un preţ cuprins între 10 lei (o soluţie simpla sau un unguent simplu) şi 70 lei (spre exemplu o formulă foarte complexă de ovule sau de preparat dermatologic).

 

Cât durează prepararea unui medicament magistral?

O reţetă magistrală se poate efectua şi elibera către pacient în câteva minute de la solicitare, în cursul zilei respective sau în maximum 24 de ore.

 

Ce valabilitate are un medicament magistral?

La preparatele magistrale, dacă nu există altă specificaţie, se consideră că valabilitatea este de aproximativ 30 de zile. În unele situaţii, valabilitatea poate fi mai mare dacă în compoziţie intră şi produse tipizate care conţin conservanţi. Stabilitatea preparatelor este dependentă de modul de condiţionare/ambalare, modul de păstrare (la temperatura camerei sau la frigider) sau de condiţiile de transport (expunerea la temperaturi mari sau la lumină puternică poate altera produsul mai repede).

Care sunt avantajele unei farmacii care beneficiază de receptură?

Este cunoscut faptul că activitatea de receptură s-a restrâns mult în ultima vreme din cauza multitudinii de produse industriale existente pe piaţă, prin urmare, o farmacie care “păstrează tradiţia” are un atu în plus faţă de farmaciile care funcţionează fără receptură/laborator. O farmacie care este autorizată să execute preparate magistrale şi preparate în lot (oficinale şi tradiţionale) se conformează unor standarde de calitate superioare, este dotată şi utilată corespunzător şi desigur, în cadrul ei activează farmacişti care stăpânesc “arta preparării medicamentului”. Acest lucru creşte încrederea medicilor prescriptori şi a pacienţilor care devin fideli pe termen lung.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel