Categories: Stil de viaţă

Ce alimente au indice glicemic mic și de ce să le consumăm

Indice glicemic mic. De ce este indicat să consumăm aceste alimente și cum putem astfel preveni anumite probleme de sănătate? Sau care sunt principalele alimente recomandate? 

Avantajele acestor alimente pentru sănătatea unui individ sunt multe. Practic, ele contribuie la prevenția bolilor cardiovasculare, diminuează riscul de complicație a diabetului. Nu în ultimul rând contribuie la reducerea poftelor de mâncare, au grijă de menținerea unei greutăți ideale.

Ce înseamnă indice glicemic

Indicele glicemic măsoară capacitatea carbohidraților din alimente de a influența nivelul glicemiei în digestie. Specialiștii spun că alimentele au fie indice glicemic ridicat, fie unul mediu sau mic. Cel mai sănătos este evident, să le preferăm pe cele cu indice glicemic mic sau chiar zero.

Totodată, în literatura de specialitate un indice glicemic ridicat înseamnă între 70-100, cel mediu este cuprins între 50 și 70, iar indicele scăzut este sub 50. Mai exact spus, indicele glicemic împarte alimentele pe o scară de la 0 la 100, după viteza cu care acestea cresc nivelul zaharului în sânge. Alimentele care cresc glicemia mai repede au un număr mai mare. Pe de altă parte, cele care au nevoie de mai mult timp pentru a influența nivelul glucozei din sânge au un număr mai mic.

Alimente care au un indice glicemic mare sunt: dulciurile, făinoase, prăjiturile din comerț, produsele de patiserie sau pâinea albă, orezul.

Ce alimente au un indice glicemic mic

  • Mai exact cele care nu au amidon. De exemplu, este ideal să mănânci: salata, rucola, spanac, varză, broccoli, fasole verde, dovlecel, sparanghel, castraveți.
  • Semințe. Este bine să consumi semințe de in, de chia, de dovleac.
  • Marea majoritate a leguminoselor
  • Iaurturile au și ele un indice glicemic mic.
  • Cereale integrale așa cum sunt: ovăzul, paste din grâu integral.
  • Fructe proaspete. Consumă la discreție fructele de pădure, cireșe, mere.
  • Peștele care poate foarte bine să înlocuiască carnea. Dacă îți place însă mult carnea, alege-o pe cea de vită.
  • Fructe de mare: scoici, stridii, homar, creveți, calamar.

Recent Posts

Rugăciune de Florii. Rostește-o duminică dimineața pentru bunăstare și noroc

Rugăciune de Florii. Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 28 aprilie 2024, Duminica Floriilor sau Floriile, ziua…

11 minute ago

Un român s-a trezit milionar din banii de pensie Pilonul 2. Mulți au sume record de bani în aceste conturi și nu știu

S-a trezit milionar din banii de pensie Pilonul 2. Conturile personale de pensii Pilon 2…

13 ore ago

S-a dovedit că o vitamină poate preveni cancerul. Din păcate, 60% dintre români suferă de deficit

Vitamina care combate cancerul. Un articol recent din revista Science dezvăluie un potențial beneficiu al…

13 ore ago

Spitalul Clinic de Urgență „Floreasca” din București a împlinit 90 de ani. Este cea mai veche unitate medicală de urgenţă din ţară

Spitalul Clinic de Urgență „Floreasca” din București a împlinit 90 de ani. Este cea mai…

13 ore ago

Se anunță anunță o nouă creștere de pensii pentru unii români. Care e condiția

Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii, anunță o veste bună pentru pensionari: urmează o nouă…

14 ore ago

Cât a ajuns să coste kilogramul de carne de miel. Preț uriaș

Cât costă carnea de miel, anul acesta? Mielul este unul dintre alimentele nelipsite din meniul…

14 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian