Categories: Ştiri sănătate

Vaccinul care ar putea să vindece cancerul. Au început testele pe oameni

Un vaccin pentru cancer e testat pe oameni. În aceste zile, la Londra, este testat un vaccin personalizat împotriva cancerului, utilizând tehnologia ARN mesager, marcând astfel primul astfel de vaccin experimentat pe oameni. Cercetătorii susțin că acesta ar putea reprezenta „un punct de cotitură” în efortul de a obține vindecarea permanentă a cancerului, potrivit relatărilor din The Guardian.

Melanomul, forma de cancer pentru care este dezvoltat acest vaccin, afectează anual aproximativ 132.000 de persoane la nivel mondial și este cea mai mortală formă de cancer de piele. În prezent, intervenția chirurgicală reprezintă principala modalitate de tratament pentru această boală, dar radioterapia și chimioterapia sunt, de asemenea, folosite în unele cazuri.

Cu toate acestea, acum experții încearcă vaccinuri personalizate pentru fiecare pacient – atunci când este administrat, acest vaccin furnizează organismului instrucțiuni despre cum să identifice și să neutralizeze celulele canceroase, prevenindu-le astfel răspândirea rapidă. Utilizarea acestui vaccin ar putea permite organismului să dezvolte o „imunitate” împotriva cancerului.

În etapa a doua a testării, medicii au observat o scădere semnificativă a riscului de recurență a cancerului la pacienții cu melanom. Testele au intrat acum în etapa a treia, fiind coordonate de University College London.

Dr. Heather Shaw, care supervizează testarea la nivel național, a declarat că aceste vaccinuri au potențialul de a vindeca pacienții cu melanom și sunt testate și pentru alte tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar, de vezică urinară și renal.

Vești încurajatoare despre vaccinul pentru cancer

„Este cu adevărat unul dintre cele mai extraordinare progrese pe care le-am văzut în ultimii ani. Este o tehnologie extrem de sofisticată”, a explicat ea. Vaccinul reprezintă o formă de terapie personalizată, fiind creat specific pentru fiecare pacient în parte. Scopul său este să declanșeze un răspuns imun în organismul pacientului, adaptat la tipul său de cancer și la mutațiile tumorale.

ARN mesagerul 4157 furnizează organismului instrucțiuni pentru a stimula un răspuns imun care să vizeze în mod specific mutațiile prezente în cancerul pacientului. Pentru a-l personaliza, medicii prelevează o mostră din tumora pacientului în timpul unei intervenții chirurgicale, efectuează secvențierea genetică folosind inteligența artificială și apoi produc vaccinul.

„Este similar cu o terapie personalizată și, în multe privințe, este mult mai inteligent decât un vaccin obișnuit. Tratamentul este adaptat individual pentru fiecare pacient – nu poate fi aplicat altui pacient, deoarece nu există garanția că va funcționa”, a subliniat Shaw.

Conform datelor din faza a doua, publicate în decembrie, persoanele cu melanom avansat care au primit vaccinul în combinație cu medicamentul împotriva cancerului Keytruda de la MSD au prezentat un risc redus cu aproape jumătate (49%) de deces sau de recurență a cancerului după trei ani, comparativ cu pacienții tratați exclusiv cu medicamentul anticancer.

Pacienții au primit o injecție cu un miligram de vaccin ARNm la fiecare trei săptămâni, pentru un maxim de nouă doze, și 200 de miligrame de Keytruda la fiecare trei săptămâni, pentru un maxim de 18 doze, timp de aproximativ un an.

Studiul internațional din faza a treia va include un număr mai mare de pacienți și speră să recruteze aproximativ 1.100 de participanți. Printre aceștia se vor număra 60-70 de pacienți de la opt centre din Regatul Unit, inclusiv din Londra, Manchester, Edinburgh și Leeds. Conform lui Shaw, efectele secundare includ oboseală și durere la nivelul brațului unde a fost administrată injecția.

Profesorul Lawrence Young de la Universitatea din Warwick a declarat că „aceasta este una dintre cele mai interesante evoluții în terapia modernă a cancerului”, adăugând că „interesul pentru vaccinurile împotriva cancerului a crescut în ultimii ani odată cu înțelegerea mai profundă a modului în care organismul reglează răspunsurile imune și odată cu apariția vaccinurilor ARNm”.

Recent Posts

Lista alimentelor cu cei mai mulți aditivi cancerigeni

Aditivi cancerigeni. Aditivii alimentari reprezintă substanțe adăugate în timpul procesării alimentelor, având rolul de a…

2 minute ago

O jumătate de milion de pensionari primesc 1000 de lei în plus la pensie. Ce meserii au avut

1.000 de lei în plus la pensie. Printre cei 500.000 de pensionari care vor beneficia…

22 de minute ago

Horoscop luna nouă în Taur de pe 8 mai. O zodie este împinsă către succes

Horoscop 8 mai - luna nouă în Taur. Pe 8 mai, în primăvara anului 2024,…

42 de minute ago

PERICOLUL din sticlele de apă reutilizate. Risc de cancer și infertilitate

Devenite un adevărat trend în ultimii ani, sticle de apă reutilizabile sunt un mijloc eficient…

o oră ago

Sediul central al CNAS, închis miercuri timp de două ore. Exercițiu de apărare civilă în clădirea instituţiei

La sediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) din Capitală va fi organizat miercuri,…

o oră ago

Peste 160.000 de apeluri primite la numărul 112 de 1 Mai şi Paşte. Peste 50%, cazuri de urgenţă

Operatorii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) au preluat şi procesat, de miercurea trecută până luni,…

2 ore ago

Citeste si: